ΠτΔ: Στόχος είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες της Ινδίας στην Κύπρο

Στην παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών από Κύπρο και Ινδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Μουμπάι, της Ινδίας, από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους Κύπρου-Μουμπάι.

Μιλώντας στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ινδία και η Κύπρος απολαμβάνουν μακρόχρονες, εξαιρετικές σχέσεις που βασίζονται στους ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και τις φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών μας».

Πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία δεν αποτελεί μόνο απόδειξη για τη βαθιά εκτίμηση που τρέφουν οι δύο χώρες μεταξύ τους, αλλά και απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στόχος του Φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο και υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δύο χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει ένα εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας που, ανάμεσα σε άλλα, καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία» και σημείωσε πως η Κοινή Επιτροπή Κύπρου – Ινδίας για Οικονομική Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική συνεργασία λειτουργεί από το 1989, ενώ το 2005 ιδρύθηκε ο Κυπρο-Ινδικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εφαρμογή στην Ινδία της Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας με την Κύπρο προσδίδει μια νέα δυναμική στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Επεσήμανε ακόμη ότι κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Νέο Δελχί θα υπογραφεί αριθμός διμερών συμφωνών και Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, των αερομεταφορών, της συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στην κυπριακή ναυτιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής σημαίας και είπε ότι «η Κύπρος διαθέτει τον 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ ως ναυτιλιακό κέντρο διαχείρισης η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις ανά το παγκόσμιο και το πρώτο στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη ότι άλλος ένας τομέας συνεργασίας που θα μπορούσε να διερευνηθεί είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και ο τομέας του τουρισμού.

«Σε αυτό το πλαίσιο το Πρωτόκολλο Συμφωνίας για τις Αεροπορικές Υπηρεσίες που θα υπογραφεί την Παρασκευή στο Νέο Δελχί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ύπαρξη απευθείας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Αναφερόμενος επίσης σε συνάντηση που είχε χθες στην Μουμπάι με επιχειρηματίες από την εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου (Μπόλιγουντ), ανακοίνωσε ότι «η Κύπρος σύντομα θα εισαγάγει σχέδιο κινήτρων αναφορικά με τη βιομηχανία κινηματογράφου. Η ομορφιά, το κλίμα και ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας σε συνδυασμό με τα κίνητρα που σκοπεύουμε να εισαγάγουμε θα καταστήσουν την Κύπρο ένα ιδανικό χώρο κινηματογραφικών γυρισμάτων, για τη βιομηχανία αυτή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στο θέμα της αποκατάστασης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, καθώς και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εφαρμόσει σειρά κινήτρων για την περαιτέρω διευκόλυνση των επενδύσεων και για τη δημιουργία ενός ακόμη περισσότερο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αλλά και της ενέργειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος προς τους Ινδούς επιχειρηματίες και επενδυτές, τους κάλεσε να επενδύσουν στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση μέσα από τους μηχανισμούς που έχει δημιουργήσει για διευκόλυνση των επιχειρήσεων, θα προωθήσει επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια.

Στο Φόρουμ μίλησαν, επίσης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, με θέμα «Η επιτυχία της Κύπρου» (The Cyprus success story), o Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, με θέμα «Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία» (The Cyprus Shipping Industry) και o Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασία στους τομείς της Περιβαλλοντικής και της Αγροτικής Ανάπτυξης» (Investment Opportunities and cooperation in the areas of Environmental and Rural Development).

Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μουμπάι κ. P. R. Ramesh, ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας στη Μουμπάι κ. Rana Kapoor και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Μάριος Ανδρέου.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.