Το ΕΛΚ καλεί τους Τ/κ πίσω στις διαπραγματεύσεις

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συνεδριάζει Τετάρτη και Πέμπτη στη Μάλτα, ενέκρινε ένα ειδικό ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, καλώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την δε Τουρκία να διευκολύνει τη διαδικασία και να βοηθήσει στη διατήρηση της δυναμικής της διαδικασίας.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλη την επανενωμένη Κύπρο, είναι η ίδια η ιδιότητα μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νησί. Το ψήφισμα υποστηρίζει επίσης τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
Σύμφωνα με το ψήφισμα: "Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στη διαδικασία για μια συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη νομοθεσία, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, "το ΕΛΚ υπογραμμίζει ότι η διαίρεση 42 χρόνια και η στρατιωτική κατοχή που επιβάλλει η Τουρκία στη Δημοκρατία της Κύπρου πρέπει να σταματήσει και εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την τρέχουσα στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις".
Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ "καλεί την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επανέλθει στη διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να οικοδομηθεί πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους είκοσι δύο μήνες, και να συνεχιστούν οι εργασίες για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων".
Οι ηγέτες του ΕΛΚ και τα μέλη του συνεδρίου θα αναφέρουν ότι "η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την συνολική διευθέτηση, η Ομάδα του ΕΛΚ έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της επανενωμένης Κύπρου και για το σκοπό αυτό, το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει ένα κλίμα ευνοϊκό για ελεύθερες διαπραγματεύσεις και να συμβάλει συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένης της  απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων".
Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει "τη σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ”. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΛΚ χαιρετίζει τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται ότι "όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.