Φωτίου : Ως πεσόντες θα αναγνωριστούν οι φονευθέντες εγκλωβισμένοι

Θα γίνουν έρευνες για τις δολοφονίες εγκλωβισμένων ώστε αυτοί που θα αποδειχθεί ότι σκοτώθηκαν από έποικους ή τουρκικά στρατεύματα, να περιληφθούν στους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Ανέφερε επίσης ότι μελετά με την Υπουργό Εργασίας το θέμα των επιδομάτων όσων εγκαθίστανται στα κατεχόμενα χωριά, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι, και τα προγράμματα επιδότησης των εγκλωβισμένων γεωργών με τον Υπουργό Γεωργίας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι η ενημέρωση της Κυβέρνησης για τις δολοφονίες εγκλωβισμένων, είναι ότι αυτές διαπράχθηκαν από το 1976 μέχρι το 1999 και ανέρχονται σε 13.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης ότι υπάρχει αυξητική τάση στους καταγόμενους από τα χωριά, στα οποία υπάρχουν εγκλωβισμένοι, για επανεγκατάσταση. Ο κ. Φωτίου είπε ότι εκκρεμούν 100 αιτήσεις για τα μαρωνίτικα χωριά και 20 για την Αγία Τριάδα.

Για την Κυβέρνηση τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι παρά το πέρασμα του χρόνου συνεχίζουν να βιώνουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είναι ύψιστης σημασίας, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση παραμένει συμπαραστάτης στον αγώνα που διεξάγουν καθημερινά και θέλει μέσα από έργα και πράξεις να βελτιώσει την ποιότητα της ζωή τους.

Ο Επίτροπος είπε ακόμα ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας τυγχάνει επεξεργασία βελτιωμένο σχέδιο για τους εγκλωβισμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους με αύξηση του κονδυλίου των επιδοτήσεων με περίληψη νέων δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, η μελισσοκομεία και μικρές βιοτεχνίες.

Ο κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των στοιχείων και των επιδοτήσεων, ώστε να βοηθηθούν αυτοί που παραμένουν στα χωριά τους.

Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός με τον Υπουργό Εσωτερικών και ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα εξετασθεί η επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης στα εγκλωβισμένα χωριά.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι υπάρχουν κατοικίες που χρειάζονται επιδιορθώσεις και στόχος είναι αναλόγως των εξελίξεων να επαναλειτουργήσει το σχέδιο.

“Αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε να προσφέρει τα αναμενόμενα”, είπε προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξουν εξελίξεις η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης για τα χωριά εγκλωβισμένων στην Καρπασία και τα μαρωνίτικα χωριά.

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι υπάρχει αυξητική τάση. Στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα εγκρίθηκαν 27 νέες αιτήσεις και 150 αιτήσεις για τον Κορμακίτη και Καρπάσια. Πρόσθεσε ότι για τα μαρωνίτικα χωριά Κορμακίτη και Καρπάσια εκκρεμούν 100 νέες αιτήσεις και 20 νέες αιτήσεις για επανεγκατάσταση στην Αγία Τριάδα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα ώστε περισσότερες οικογένειες να αποφασίσουν επανεγκατάσταση για αυτό και σε συνεργασία με την Υπουργό Εργασία θα γίνει επεξεργασία κινήτρων για επανεγκατάσταση, ώστε τα επιδόματα να παραχωρούνται άμεσα με την επανεγκατάσταση και όχι κατά τον τρόπο που ισχύει σήμερα που προβλέπει ότι τα όποια επιδόματα παραχωρούνται αφού ο επανεγκατασταθείς μείνει για ένα χρόνο στο κατεχόμενο χωριό του.

Θα μπορεί ανέφερε εάν κάποιος πάρει τα επιδόματα και τελικά δεν μείνει στο κατεχόμενο χωριό να εξαναγκαστεί να τα επιστρέψει, εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι συζητήθηκε η αποστολή τροφίμων και η λειτουργία των σχολείων.

Δήλωσε ότι παρόλο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα που δημιουργεί η κατοχή και τα στρατεύματα, τα κατεχόμενα σχολεία λειτουργούν ομαλά. Ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αρθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται με τους διορισμούς και τα βιβλία, τα οποία περνούν από λογοκρισία και κυρίως τα βιβλία της ιστορίας από τα οποία εδώ και χρόνια αφαιρούνται σελίδες.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το θέμα που αφορά τις δολοφονίες και κακοποιήσεις εγκλωβισμένων. Διευκρίνισε ότι οι εγκληματικές αυτές ενέργειες έγιναν από το 1976 μέχρι το 1999 και για αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν συγκεκριμένοι φάκελοι στο γραφείο του Επιτρόπου.

Υπάρχουν 12 υποθέσεις για 13 δολοφονίες στα πρακτικά το φακέλων ανέφερε, προσθέτοντας ότι επειδή υπάρχει πληροφόρηση από διάφορες πηγές ότι οι υποθέσεις είναι περισσότερες θα γίνει αξιολόγηση των πληροφοριών και θα ερευνηθεί έκαστη περίπτωση χωριστά, και θα γίνει εισήγηση όσες υποθέσεις επιβεβαιωθούν οι φονεθεύντες να περιληφθούν στους πεσόντες της εισβολής ή τους πεσόντες συνεπεία της εισβολής, ανέφερε.

Ο Επίτροπος είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες είναι ξεκάθαρες όπως η περίπτωση κατά την οποία έποικοι εισήλθαν βίαια στην οικία γυναίκας, τη βίασαν και στη συνέχεια την σκότωσαν.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες και για άλλες υποθέσεις κατά τις οποίες έποικοι λήστεψαν και σκότωσαν, αλλά και κάποιες άλλες για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ο Επίτροπος διερωτήθηκε από ποιους να τιμωρηθούν, αφού οι δολοφονίες διαπράχθηκαν είτε από έποικους, είτε από τα κατοχικά στρατεύματα. Είπε ακόμα ότι οι πληροφορίες φαίνεται να αφορούν περισσότερες περιπτώσεις των 13 που περιέχονται στους σχετικούς φακέλους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί ειδικά σε συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων αργότερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:28

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.