Συνομιλίες:Έγινε μια πρώτη συζήτηση για το περιουσιακό- Αύριο συζητείται το εδαφικό

Μια καλή πρώτη συζήτηση στο περιουσιακό έγινε το πρωί στο Μοντ Πελεράν, ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιαδη και στον Μουσταφά Ακκιντζι, σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές. Οι δυο πλευρές συζήτησαν γιας πρώτη φορά πτυχές του Περιουσιακού, οι οποίες σχετίζονται με το εδαφικό και η συναντηση θεωρείται ουσιαστικά προπαρασκευαστική για την αυριανή διαπραγματευση, στην οποίαν θα τεθεί το εδαφικό, με συζήτηση κριτηρίων.

Συμφωνα με πληροφορίες, εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιαδη είναι πως οι προθέσεις εκατέρωθεν θα διαφανουν αύριο, από το περιεχόμενο των κριτηρίων που θα καταθέσουν για το εδαφικό και η διαπραγματευση κρίνεται απο τις πιο σημαντικές.

Στη ψεσινή συναντηση Προεδρου Αναστασιάδη – Ακκιντζί εγινε συζήτηση για θεματα της διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, υπήρξε κάποια πρόοδος, με τη σημαντικότερη να είναι στο θέμα που τέθηκε από το κεφάλαιο της Οικονομίας και αφορά δημοσιονομικά ζητήματα του κρατους και την ευθύνη των συνιστωσών πολιτειών. Προοδος υπήρξε και σε θέμα που αφορά το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε ομοσπονδιακό επιπεδο.

Από τη ψεσινή συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ , δεν διεφάνη μετακίνηση θέσεων στα σημεία διαφωνίας.

Στις έξι και τριάντα ωρα Κύπρου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δυο ηγετών στην οποία συζητήθηκαν τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαικής Ένωσης και της Οικονομίας.
Το περιουσιακό και η πτυχή της διακυβέρνησης συζητήθηκαν επίσης σε απογευματινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Συμφωνα με πληροφοριες του ΡΙΚ, οι δυο πλευρες συζητουν για τα 4 πρωτα κεφάλαια του Κυπριακου καταλογο με 8 θεματα διαφορών, από τις ευρύτερες που υπαρχουν. Οι τέσσερις αφορούν το περιουσιακό.  Η ομάδα στήριξης  της ελληνοκυπριακής πλευράς  είχε το πρωί σύσκεψη και  ετοίμασε έγγραφα με σημεία  θέσεων, που  αφορουν το εδαφικό, εν όψει της αυριανής συζήτησης, ενώ σύμφωνα με τις πληροροφίες του ΡΙΚ, ανάλογο έγγραφο θεσεων ετοιμάστηκε και από την ομάδα του περιουσιακού.

Αναφορικά με το εδαφικό, πρώτιστο κριτήριο για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να μπορεί να επιστρέψει ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός προσφύγων, με τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Στα σημαντικά κριτήρια και το ποσοστό των συντιστωσών πολιτειών.Συμφωνα με πληροφοριες του σταθμού μας στα κριτηρια υπαρχει ποσοστό εδαφους για τις συνιστωσες πολιτειες αλλά δεν κατονομαζονται οι περιοχές. Στις εννεα απόψε ωρα Κυπρου μετα το πέρας της συναντησης με τον κ. Ακκιντζι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει νεα συσκεψη με τη διαπραγματευτικη του ομάδα για συζήτηση όσων τεθηκαν επι ταπητος σήμερα και για προετοιμασια για την αυριανή πρώτη συζητηση του εδαφικού.Εξάλλου, συνεργατες του Προέρδου που τον συνοδεύουν στο Μον Πελεράν και μελη της διαπργματευτικής ομάδας έκαναν το πρωι προετοιμασία για το εδαφικό χρησιμοποιώντας το ειδικό λογισμικό προσπαρμογής γεωγραφικών δεδομένων και αριθμού προσφύγων που σχετιζεται με την ετοιμασία χάρτη.

Ανταπόκριση: Στέλλα Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:11

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας είχε θέση θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.