Συνεχίζει τις επαφές του στην Ιρλανδία ο ΠτΔ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας θα έχει το απόγευμα ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψη του στην Ιρλανδία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε τις επαφές του με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάϊκλ Χίγκινς.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφτασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Δουβλίνο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Αντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Χίγκινς και η σύζυγος του Σαμπίνα Χίγκινς.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.
Στο βιβλίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε τα ακόλουθα:
«Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας για το θερμό καλωσόρισμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ελπίζω ότι αυτή η επίσημη επίσκεψη θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ιρλανδίας προς όφελος των λαών μας, καθώς επίσης και προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία και οι δύο ανήκουμε».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα το οποίο απέδιδε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών. Κατά την τελετή ρίφθηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές και τρία αεροσκάφη της ιρλανδικής πολεμικής αεροπορίας υπερίπταντο του χώρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ιρλανδός ομόλογός του χαιρέτισαν ομάδα παιδιών που κρατούσαν σημαίες της Κύπρου και της Ιρλανδίας και αμέσως μετά παρακάθισαν με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους σε συνομιλίες.

Μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Χίγκινς μετέβησαν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, όπου φύτεψαν ένα δέντρο, σύμβολο της φιλίας που ενώνει τις δύο χώρες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

Επίσης σήμερα είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Fearghaíl και τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Denis O'Donovan, στο κτήριο του Κοινοβουλίου, στο Δουβλίνο.Τις συναντήσεις απασχόλησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ενδιαφέρον της Ιρλανδίας στο Κυπριακό έχοντας υπόψη πως η Ιρλανδία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο συνεισφορέα στη ΔΕΑ, ενώ είναι από τις πρώτες χώρες που διατηρούσαν απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.
Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής, έγινε ενημέρωσε από ιρλανδικής πλευράς για την πρόθεση σύστασης Ομάδας Φιλίας μεταξύ του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Κατά τις συναντήσεις αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα από το Καράβι της Κερύνειας, ενώ ο Πρόεδρος της Κάτω Βουλής χάρισε στον Πρόεδρο ένα ασημένιο διακοσμητικό ρολόι με το έμβλημα της Ιρλανδίας.
Στον Πρόεδρο της Γερουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χάρισε ένα ασημένιο πιάτο με ανάγλυφη εικόνα αγρινού, και ο Πρόεδρος της Γερουσίας χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αντίγραφο ιρλανδικού πλοιαρίου.

Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.