ΠτΔ: Έκλεισε το κεφάλαιο εξουσία των συνιστωσών πολιτειών

Το κεφάλαιο που αφορά την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες έχει εν τη ουσία κλείσει είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στη σημερινή συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί συζητήθηκαν «οι εξωτερικές σχέσεις και δη οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι «στο πρώτο θέμα υπήρξε σε βάθος συζήτηση και υπήρξε αρκετή πρόοδος. Παραμένουν ορισμένα θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες, οφείλω να πω ότι έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο, με βάση τα όσα ακολουθούνται σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες με όλες τις σχετικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπήρξε πρόοδος σήμερα, ο Πρόεδρος είπε «οφείλω να πω ότι υπήρξε πρόοδος».

Σε ερώτηση πού θα επικεντρωθούν οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα συνεχίσουμε τα θέματα της Διακυβέρνησης, τα θέματα Οικονομίας και άλλα θέματα την Παρασκευή και κατά αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις όσες υπάρχουσες διαφορές, όπως έχουν καταγραφεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις από πλευράς πολιτικών κομμάτων ότι η χθεσινή διαδικαστική συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων παραπέμπει σε οδικό χάρτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε.

Δεν σχολιάζω κανενός την κριτική, την οποία και σέβομαι απόλυτα. Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες.  

Και κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε.

Αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ότι εντατικοποιούνται οι συμφωνίες τον Οκτώβριο με την προοπτική να υπάρξει πρόοδος. Εάν υπάρξει πρόοδος επιτρέπεται η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου - και είναι κάτι το οποίο επιζητούμε διότι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πρόοδο που επιδιώκουμε το Εδαφικό με το Περιουσιακό - και εάν και εφόσον υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που μας επιτρέπουν (τότε) να προχωρήσουμε και στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ένας προγραμματισμός, δεν είναι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να οδηγήσει στις οποιεσδήποτε επιδιαιτησίες που ούτε προβλέπονται ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές».

Ερωτηθείς αν για να συζητηθεί το Εδαφικό αποτελεί προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο» και πρόσθεσε ότι «παραδείγματος χάρη, για να υπάρξει πρόοδος στο Περιουσιακό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό.

Απλούστατα αυτό που έχω πει ότι είναι πιθανόν, ότι είναι δυνατόν να γίνει είναι (επειδή υπάρχουν) οι σοβαρές ενστάσεις, η άρνηση του κ. Ακκιντζί να συζητήσει το Εδαφικό από τις ανησυχίες ότι τυχόν διαρροές θα μπορούσαν αν διαταράξουν το όλο κλίμα, κάτι που συμβαίνει και σε εμάς βεβαίως.

Εάν αρχίσουμε να δημοσιοποιούμε ή να διαρρέουμε το τι συζητείται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα υπάρξουν ενδεχόμενα εσωτερικές αναταράξεις».

Eρωτηθείς αν η συνάντηση στο εξωτερικό για ο Εδαφικό θα γίνει το Νοέμβριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση. Θέλουμε όμως να επισπεύσουμε με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία, όχι ενδιάμεση όπως ακούω κάποιους να λένε, αλλά συμφωνία. Και να απομένουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, αποτύπωση -δηλαδή του τι θα συμφωνηθεί- επί χάρτου».

Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοούν την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις  στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο που αφορά και τρίτους διότι είναι διεθνής Συνθήκη. Αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία. Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος πώς μπορεί να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις κλπ».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε εξωτερικές σχέσεις και το δικαίωμα των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες, στους περιορισμένους τομείς που έχουν καθοριστεί, και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται».

Κληθείς να πει αν σε αυτή τη φάση των συνομιλιών είναι η ώρα για να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:56

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.