Το εθνικό θέμα δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση

Ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Κυπριακό θα είναι θετικό για όλους μας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ ’55-’59 Ανθυπαστυνόμου Νίκου Σοφοκλέους, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Πάχνα, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Συρία είπε ότι «παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Συρία και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Στο πλαίσιο της ιδιότητας μας ως κράτος μέλος της ΕΕ τόσο κοντά στην περιοχή, είμαστε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, ο μηχανισμός διαβούλευσης με τα γειτονικά κράτη, αλλά και λόγω των εμπλεκόμενων στην συγκεκριμένη κρίση (οι εξελίξεις) είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε συνεχώς αξιολογούμε και είναι ένα από τα θέματα, για τα οποία στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τους ομολόγους του.

Επαναλαμβάνω, είναι έκρυθμη κατάσταση, είναι κάτι που επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα και το Κυπριακό και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αξιολογούμε καθημερινώς τα δεδομένα».

Σε ερώτηση για τα θέματα των τριμερών συνεργασιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά τις τριμερείς συναντήσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, γίνεται αύριο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου. Είναι βαθιά η πεποίθηση μας ότι μέσα από τέτοιους τριμερείς μηχανισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις και τα προβλήματα της περιοχής τα οποία είναι κοινά, και θεωρούμε ότι αύριο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, για να δούμε πώς προχωρεί και η συνεργασία με το Λίβανο.

Θα πρέπει να αναμένονται και άλλες συνεργασίες, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και με κράτη-μέλη της ΕΕ, αφού βλέπουμε ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία, αφού μέσα από τέτοιες συνεργασίες μπορούν να βρεθούν και εκείνες οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Πρόσθεσε ότι «ο Λίβανος είναι μια γειτονική χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, κοινές προκλήσεις, άρα, θεωρούμε ότι μέσα από τέτοιους μηχανισμούς υπάρχουν και πολύ περισσότερα ενδεχόμενα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές. Σίγουρα στόχος είναι οι μηχανισμοί αυτοί να διευρυνθούν. Δεν αποκλείεται κανένα κράτος από το συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μηχανισμούς ενόσω ασπάζεται τις ίδιες αρχές και ίδιες αξίες με τα κράτη που συμμετέχουν. Αλλά, επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο πυλώνες συνεργασίας, ο πρώτος αφορά τα γειτονικά κράτη και ο δεύτερος τους εταίρους μας στην ΕΕ οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να πείθεται από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω τι δεν πείθει την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία εξέφρασε την ελπίδα όπως η παρουσία του στη Βουλή, που ήταν μια ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, να μη χρησιμοποιηθεί ως αφορμή να ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.

Δεν διαπραγματευόμαστε από αέρος και πολύ περισσότερο δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών είναι με την τουρκική πλευρά. Είμαστε σίγουροι ότι η δύσκολη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μπορεί να φέρει αποτελέσματα πρέπει να έχει τη στήριξη του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των πολιτικών δυνάμεων.

Ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι θετικό για όλους μας, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι το οποίο δεν θα είναι θετικό για κανέναν από εμάς.

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει αντιπαράθεση, έντονη και δημόσια αντιπαράθεση. Το εθνικό θέμα έχουμε την άποψη ότι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πρακτικές, φυσικά με απόλυτο σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλά έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι ο κόσμος που μας παρακολουθεί, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, αναζητεί αυτή την εθνική συνεννόηση».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις πολιτικού κόμματος σε σχέση με τη μελέτη εγγράφων για το Κυπριακό στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ευπρόσδεκτος ο όποιος εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος να έρθει στο Προεδρικό, για όση ώρα θέλει όσες φορές θέλει για να μελετήσει τα έγγραφα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός».Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται πολύς λόγος για το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «πρέπει να λήξει αυτό το θέμα που αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουμε τέσσερα επίσημα έγγραφα. Είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Το μόνο από αυτά τα έγγραφα το οποίο παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας - ένα θέμα που για εμάς είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν θέμα προς συζήτηση - είναι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:22

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.