Κοτζιάς: Δεν θα είναι πραγματική η λύση με διατήρηση των εγγυήσεων

Την εκτίμηση ότι αν δοθεί το μάξιμουμ των δικαιωμάτων και το μάξιμουμ της ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους τότε δεν χρειάζονται άλλες εγγυήσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, επισημαίνοντας ότι αν διατηρηθούν οι εγγυήσεις τότε αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν θα είναι πραγματική.

Ο Κύριος Κοτζιάς εξήγησε ότι αυτό που είπε είναι ότι πρέπει να φύγει και ο ελληνικός στρατός.

Η Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. "Εάν δεν υπάρξει πλήρης λύση στην Κύπρο και εάν δώσουμε εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής - βέβαια η Τουρκία δεν τα αναγνωρίζει έτσι - και εάν έχει στρατεύματα και η Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του Λονδίνου - Ζυρίχης, τότε έχουμε μια από τα ίδια και είπα απλά να μην κοροϊδευόμαστε. Εάν υπάρξει μια βιώσιμη λύση, τότε και η τουρκική πλευρά και η ελληνική πλευρά νομίζω ότι θα στηρίξουν τη δημιουργική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας", επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τη λύση του Κυπριακού μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, ο κύριος Κοτζιάς είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αλλά σημείωσε, πρέπει με αισιοδοξία να προσπαθήσουμε να βρεθεί η λύση.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο κύριος Ακιντζί, είναι ένας άνθρωπος που σέβεται την Τουρκία και την Ελλάδα, έχει επιδείξει υπευθυνότητα μέχρι σήμερα για την επίλυση των προβλημάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και κατανοεί τους Ελληνοκύπριους.

Ερωτηθείς εάν προβλέπει συνεργασία με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στο θέμα της ενέργειας, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι μαζί θα ζήσουμε και πρέπει να βρούμε νέους κανόνες και τρόπους φιλίας. Ανέφερε δε ότι ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό συνδέεται με το ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό επειδή όταν γίνεται συζήτηση για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, γίνεται αναφορά σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία.

Σημείωσε ακόμα ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δεν στρέφονται ενάντια σε κανέναν και πρόσθεσε ότι θα κάνουν μια καλή πρόταση στην τουρκική ηγεσία για τη συμβολή της Ελλάδας μαζί με την Τουρκία στην ασφάλεια της περιοχής.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.