Αισιόδοξος για λύση ο Άιντα- Συνάντηση με Χριστόφια

Ήμουν και παραμένω αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού και μετά την επίσκεψη του (νέου Τ/κ ηγέτη) Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά από συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως ανέφερε, η δήλωση που έγινε από πλευράς Άγκυρας σε ανώτατο επίπεδο, ότι στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό και πως αυτή η λύση πρέπει να επιτευχθεί σύντομα, ήταν ξεκάθαρη.

Όσον αφορά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Έιντε είπε πως είναι σημαντικές αυτές οι συναντήσεις με τους πρώην ηγέτες, ώστε να μπορέσει, όπως είπε, να καταλάβει ποιος είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης των συνομιλιών που αρχίζουν σε λίγο καιρό, για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. “Προσπαθώ να μιλήσω με όλους που βρέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία στο παρελθόν και να δω ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τις οικοδομήσουμε, ποια είναι τα λάθη του παρελθόντος ώστε να τα αποφύγουμε”, είπε.

Ερωτηθείς αν είναι λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξος μετά τη συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν στην Αγκυρα, ο κ. Έιντε είπε πως ήταν αισιόδοξος πριν και παραμένει αισιόδοξος και μετά γιατί πιστεύω ότι ήταν μια σημαντική επίσκεψη, ήταν ένα ξεκάθαρη δήλωση από την Τουρκία -στο ανώτατο επίπεδο- ότι στηρίζουν μια διευθέτηση στο Κυπριακό και πως αυτή πρέπει να έρθει σύντομα. Αν υπήρχαν αμφιβολίες γι αυτό την περασμένη εβδομάδα, νομίζω δεν δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία αυτή την βδομάδα”, κατέληξε.

Χριστόφιας: Δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας

Ο κ. Χριστόφιας στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η δική του προσπάθεια είναι να γνωρίσει ο κ. Άιντα το Κυπριακό και την ουσία του και ως νέος Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ να στηριχθεί και να στηρίξει αρχές για τη λύση του Κυπριακού. “Οπως ξέρετε είχε κάνει κάποιες ατυχείς δηλώσεις στο αρχικό στάδιο, τώρα θεωρώ ότι τις διορθώνει και εκφράζω και την ικανοποίηση μου για αυτό. Η ενθάρρυνση από δικής μου πλευράς είναι να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το ΣΑ των ΗΕ”, είπε.

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των συγκλίσεων, λέγοντας πως οι δύο συνομιλητές δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν, ενώ εξέφρασε και την άποψη πως πρέπει να γίνονται πολύ πιο συχνές συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

“Η εκλογή Μουσταφά Ακιντζί είναι κάτι το θετικό, το οποίο έχω χαιρετίσει. Εκφράζω την ικανοποίηση μου και θεωρώ ότι δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος διότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, αλλά έχουμε να κάνουμε με την κατοχική δύναμη”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό και να καταλήξουμε στο ποια λύση επιζητούμε. “Αρνούμαστε τη λύση την οποία δεχθήκαμε εδώ και σαράντα χρόνια και για την οποία συνομιλούσαμε διαχρονικά, υπάρχει εναλλακτική πρόταση”, διερωτήθηκε.

Ο κ. Χριστόφιας είπε στη συνέχεια πως παρά το ότι ο ίδιος δέχθηκε μεγάλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καθώς πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να κρίνουμε τα γεγονότα με βάση τα δεδομένα της κάθε στιγμής.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Ερογλου είναι εκεί, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αναπόφευκτα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. “Είναι το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που είχαμε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόσων χρόνων και έχουμε επιλύσει ζητήματα αρχής για το Κυπριακό που πρώτη φορά γίνεται. Μια και μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνής προσωπικότητα και πολλά άλλα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της κεντρικής Κυβέρνησης, οι οποίες διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους, του λαού και γενικότερα του τόπου”, είπε και κατέληξε λέγοντας πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να θα αξιοποιήσει τις συγκλίσεις.

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.