Aνακοινώνεται επανέναρξη των συνομιλιών μετά το δείπνο

Δεν τίθεται θέμα χρονικού ορίζονται για την τρίτη φάση των συνομιλιών δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος ο οποίος μιλούσε στην εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα, σχολίαζε την τοποθέτηση του Μουσταφά Ακκιντζί περί ολοκλήρωσης των συνομιλιών και διενέργεια δημοψηφισμάτων ως το τέλος του χρόνου. Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται για τις συνομιλίες με στόχο αυτές να έχουν αποτέλεσμα και εξέφρασε την ευχή ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά επίσης προετοιμάζεται. 

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι μετά το δείπνο που θα έχουν οι δυο ηγέτες με τον κύριο Αιντα στις έντεκα Μαϊου ο εκπρόσωπος του Γενικού γραμματέα αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων την οποία ο εκπρόσωπος τοποθέτησε στις 15 Μαϊου.

Σχολιάζοντας το θέμα της ατζέντας των συνομιλιών και ειδικά το ζήτημα των εγγυήσεων, λόγω και της συνέντευξης του Μουσταφά Ακιντζί στον τουρκικό Τύπο ο εκπρόσωπος είπε ότι θέμα των εγγυήσεων δεν είναι τώρα στην ατζέντα αλλά θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα του. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι συνεντεύξεις δίνονται, δηλώσεις γίονονται,  αυτό όμως που έχει όμως είναι τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος θα μεταβεί στη Μόσχα για να παραστεί στις 9 Μαϊου στις εκδηλώσεις για την επέτειο της νίκης στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει και της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ομήρου: Να καταργηθούν οι εγγυήσεις του '60

Επίλυση του Κυπριακού με διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, θα αποτελέσει νάρκη στα θεμέλια της λύσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Υπέδειξε ότι με βάση την συνθήκη της Βιέννης, υπάρχει σοβαρή νομική βάση για αμφισβήτηση της εγκυρότητας των εν λόγω συνθηκών εγγύησης. Σε πρώτο στάδιο, είπε, θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση του τερματισμού των συνθηκών σε πολιτικό επίπεδο και ακολούθως να υπάρξει νομική διεκδίκηση, εξαιτίας μονομερών ενεργειών της Τουρκίας αλλά και πράξεων ή παραλείψεων της Βρετάνιας. 

ΑΚΕΛ: Παράθυρο ευκαιρίας για λύση

 Παράθυρο ευκαιρίας δημιουργείται για λύση του Κυπριακού συμφωνούν ΑΚΕΛ και Δικοινοτικό Φόρουμ για την Ειρήνη. Υστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Αντρος Κυπριανού τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης, και τόνισε πως πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαδραματίσουν θετικό ρόλο, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό, τα Ηνωμένα Εθνη να λειτουργήσουν εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ο κύριος Ακκιντζί να καταθέτει προτάσεις εντός αυτού του πλαισίου και η ελληνοκυπριακή πλευρά να  διαπραγματευθεί με συνέπεια, προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης, με εποικοδομητικό τρόπο και συλλογικότητα. Εξίσου σημαντικό, υπέδειξε, είναι η Τουρκία να συμφωνήσει να συμβάλει σε λύση που να είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των  Τουρκοκυπρίων.

 Ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος της πλατφόρμας Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, δήλωσε πως μια λύση πρέπει να είναι όχι υπέρ όλων, αλλά υπέρ των Κυπρίων. Εάν οι Κύπριοι, τόνισε, βροντοφωνάξουν την κοινή τους βούληση, θα επιτύχουν τη λύση που θέλουν αυτοί και όχι λύση που να θέλει ο Ερτογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της πλετφόρμαςΤάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε πως η διαιρεμένη Κύπρος δεν είναι βιώσιμη, αλλά ανωμαλία και πηγή κρίσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΕΔΕΚ: Νέα στρατηγική

Νέα στρατηγική στο Κυπριακό ζήτα ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενόψει επανέναρξης των συνομιλιών. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπο Πίττα, ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε την ανάγκη νέας στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει τις δικοινοτικές συνομιλίες για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και διεθνή διάσκεψη για την διεθνή πτυχή του προβλήματος. Στη διάσκεψη, σημείωσε, θα μπορούσαν να συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι στη διεθνή διάσκεψη πορέπει να συζητεηθούν η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, η κατοχή, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η κατάργηση των αναχρονιστικών επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων τρίτων χωρών, καθώς επίσης και το θέμα του εποικισμού.

ΕΥΡΩΚΟ: Εμπλοκή της Ευρωπαικής Ένωσης

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, ζητεί το Ευρωκό. Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι επιβάλλεται η Λευκωσίοα να απαιτήσει όπως ο ευρωπαίος απεσταλμένος αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και να εποπτεύει ώστε οι πρόνοιες της λύσης που συζητούνται στις συνομιλίες να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κύριος Συλλούρης είπε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γίνει ο καταλύτης του κυπριακού και να αποτελέσει το υπόβαθρο προτάσεων, ιδεών και καλών εφαρμογών.

Οικολόγοι: Απαράδεκτες οι ξένες εγγυήσεις

Απαράδεκτες οι ξένες εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και η παρουσία ξένων στρατευμάτων, τονίζουν οι Οικολόγοι, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά δεν μπορει να γίνουν αποδεκτά. Επέκριναν τον Μουσταφά Ακκιντζί για συχνές μεταπτώσεις στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ εξέφρασαν απογοήτευση για την αντίδραση του στις μονομερείς κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.  Υπέδειξαν ότι ο Ακκιντζί  επανέρχεται στις γνωστές προτάσεις Έρογλου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ουσιαστικά εμπεδώνουν και ενδυναμώνουν τη διαχωριστική τάση και ενισχύουν οικονομικά το ψευδοκράτος.

Σύνταξη: Γιάννης Νικολάου- Παναγιώτης Γιωργαλλής- Παναγιώτης Πανταζής

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.