Βρετανός ΥΠΕΞ: Όλες οι πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό

Μια αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού έπειτα τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν και έτσι καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.


Ο κ. Ράαμπ είπε πως το ΗΒ θέλει να δει ένα μόνιμο και διαρκές τέλος στη διαμάχη που υπάρχει στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Βρετανό ομόλογό του "την προσδοκία μας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα και επανέλαβα τη σαφή προσήλωσή μας στον σκοπό αυτό".

"Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους", ανέφερε.

Ανέφερε πως ο ίδιος και ο Βρετανός ομόλογός του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ράαμπ παρότρυνε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες "με βούληση να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό", σημειώνοντας πως είναι ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε σε σχέση με αυτό".

Είπε πως "υπάρχει μια ευκαιρία για να σπρώξουμε για μια λύση που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές" και θα αποτελέσει ένα μεγάλο όφελος για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως μια αποτυχία στην εξεύρεση μιας διευθέτησης έπειτα από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανένα.      

Είπε πως "θα εργαστούμε μαζί με τους Κύπριους και ασφαλώς τα ΗΕ για να επιλύσουμε τελικά το Κυπριακό και να πετύχουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ώστε και πάλι οι νέοι άνθρωποι, η επόμενη γενιά Κυπρίων, να μπορούν να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, τα όνειρά τους και να ξεφύγουν από τους φόβους και τις αγωνίες που παρουσιάζονται και στις δυο κοινότητες".

Υπογράμμισε πως μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει την πλήρη δυναμική της ως αχτίδα δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας και των αξιών που μοιράζονται οι Βρετανοί και οι Κύπριοι.

Ο κ. Ράαμπ είπε πως η σχέση ΗΒ- Κύπρου είναι ισχυρή και πως οι δυο χώρες έχουν μια μακρόχρονη ιστορία και σχέση.

"Έχουμε κοινές αξίες, κοινά νομικά συστήματα, συμμετέχουν και οι δυο στην Κοινοπολιτεία και έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένων των φοιτητών - και μιλήσαμε και λίγο για αυτό επίσης σήμερα", πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που υπάρχει ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην έρευνα και την ασφάλεια, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των δεσμών και των σχέσεων.

Επεσήμανε πως η χώρα του θέλει να παίξει ένα υποστηρικτικό ρόλο, βοηθώντας τον λαό της Κύπρο, και τις δυο πλευρές, όπως ανέφερε, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να βρεθεί μια διευθέτηση που να λειτουργεί προς το συμφέρον όλων.

"Είμαστε ένα έθνος που ενστικτωδώς λύνει προβλήματα, είμαστε εγγυήτρια δύναμη, είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείς των ΗΕ", πρόσθεσε.

Αλλά πάνω από όλα, ανέφερε, αισθανόμαστε "ότι είμαστε επίσης ένα μακροχρόνιος φίλος του κυπριακού λαού σε όλο το νησί. Έτσι θέλουμε να δούμε ένα μόνιμο και διαρκές τέλος σε αυτή τη διαμάχη.`

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η επίσκεψη του κ. Ράαμπ προαναγγέλλει το άνοιγμα ενός νέου, πολλά υποσχόμενου κεφαλαίου στη μακρά ιστορία της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. "Οι χώρες μας υπήρξαν στενοί εταίροι στην ΕΕ και σας διαβεβαιώνω ότι θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε αυτή την αποδοτική σχέση".

Ανέφερε πως η επίσκεψη του κ. Ράαμπ "είναι σημαντική όπως και η χρονική στιγμή στην οποία και πραγματοποιείται, δεδομένου ότι συμπίπτει με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".
 
"Συζητήσαμε εκτενώς για την πολυδιάστατη, μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και επί του φάσματος των κοινών μας συμφερόντων. Ως στενοί εταίροι, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για ζητήματα για τα οποία δεν έχουμε την ίδια προσέγγιση, για τα οποία θα συνεχίσουμε τον διάλογο", ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Πρόσθεσε πως "το περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας είναι τεράστιο και ο στόχος είναι κοινός - να εγκαθιδρύσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια σειρά τομέων προσφέρονται για ενισχυμένη συνεργασία, από την εκπαίδευση, την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις ως την ασφάλεια και την άμυνα. Προς αυτή την κατεύθυνση, συζητήσαμε τρόπους αξιοποίησης της δυναμικής που δημιουργεί η σημερινή επίσκεψη και δρομολογήσαμε συγκεκριμένα βήματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως όπως ήταν αναμενόμενο, και μετά τη συνάντησή του κ. Ράαμπ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νωρίτερα, ο ίδιος συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του επί μακρόν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου - όπως απορρέει από την ιδιότητά του ως συμβαλλόμενου μέρους της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεων, καθώς και της ιδιότητάς του ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας - είναι ζωτικής σημασίας.
 
"Εξέφρασα  την προσδοκία μας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα και επανέλαβα τη σαφή προσήλωσή μας στον σκοπό αυτό. Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους", υπογράμμισε.
 
Υπέδειξε πως "πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι μια συνολική λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές του Δικαίου της ΕΕ. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ένα βιώσιμο Κράτος Μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν είναι δέσμιο αναχρονιστικών συστημάτων και δομών που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα", πρόσθεσε.
 
Είπε πως με τον Βρετανό ομόλογό του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια. Επεσήμανε πως ο κ. Ράαμπ έχει εντρυφήσει στο Διεθνές Δίκαιο και κατανοεί πλήρως τη σημασία της συμμόρφωσης με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας.
 
Όσον αφορά τα Βαρώσια, είπε πως σημείωσε την εποικοδομητική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμφωνία για μια ισχυρή Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβε πόσο λυπηρό είναι που η Τουρκία, παρά τη διεθνή καταδίκη, προχώρησε σε παραβιάσεις εντός της περίκλειστης περιοχής, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ανέφερε πως όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, ενημέρωσε τον κ. Ράαμπ για τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Κόλπου, από κοινού με αριθμό ομονοούντων κρατών, εντός του διευρυνόμενου πλαισίου των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, με στόχο την προώθηση συνεργειών μέσω μιας θετικής ατζέντας. "Το όραμα μας είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή", πρόσθεσε.
 
Τόνισα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι αυτό το δίκτυο θετικής ατζέντας επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εταίρους με κοινό γεωπολιτικό όραμα με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για πιο εκτεταμένες και θεσμοθετημένες περιφερειακές συνεργασίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει καλά την περιοχή και σίγουρα βλέπουμε προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας και σε αυτό το μέτωπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:42

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.