Υπ.Υγείας:Αρχίζει η 1η φάση χαλαρώσεων, τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά και ελεγχόμενα

Τα βήματα αποκλιμάκωσης θα είναι πολύ αργά, συντονισμένα και ελεγχόμενα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης και περιορισμός της πιθανότητας επιδημιολογικής επιδείνωσης, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοινώνοντας την 1η φάση της στρατηγικής άρσης των μέτρων, που αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:

1. Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
2. Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.
3. Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

1. Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων.
2. Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
3. Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
4. Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
5. Η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
6. Αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Υπογράμμισε ότι παρά την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί έχουμε παραγγείλει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα αναλογούν στον πληθυσμό της Κύπρου».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στόχος τους είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε συνάρτηση με τη μείωση των κρουσμάτων, και μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, ενώ η προσοχή μας επικεντρώνεται στα άτομα που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας

Είπε, επίσης, ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τώρα ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν την περίοδο των γιορτών και μετά.


Εμβολιαστική κάλυψη

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του ιού είναι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Όπως είπε, παρά την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί έχουμε παραγγείλει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα αναλογούν στον πληθυσμό της Κύπρου».

Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για εμβολιασμό στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό μας χαροποιεί.

«Ο στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών καθώς και των επαγγελματιών υγείας της 1ης γραμμής, και μέχρι το τέλος του Μάρτη, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, να έχουν εμβολιαστεί 100.000 συμπολίτες μας. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφορτίσουμε και παράλληλα θα θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας με αυξημένο κίνδυνο βαρείας νόσησης και νοσηλείας», συμπλήρωσε .

Πρόσθεσε ότι η εμβολιαστική θωράκιση μιας κρίσιμης ομάδας του πληθυσμού θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το πλάνο αποκλιμάκωσης με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.