Στήριξη από Πορτογαλία στην Κύπρο για Κυπριακό και θέματα αγνοουμένων

Τη στήριξη της Πορτογαλίας στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη βούληση να προσφέρει κάθε βοήθεια στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, εξέφρασε η Πρέσβειρα της χώρας σε συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με την Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στη Λευκωσία Maria Manuela Freitas Bairos, της οποίας η χώρα προεδρεύει την περίοδο αυτή του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της τόσο στο εθνικό θέμα όσο και στη συνεργασία όσο αφορά θέματα Διασποράς, και εξέφρασε τη βούληση να προσφέρει κάθε βοήθεια που δύναται για να συμβάλει στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη στήριξη και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικές στενές και φιλικές σχέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για θέματα αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο σε θέματα διασποράς, όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, επεσήμανε τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές και τα προβλήματα που προκύπτουν από την μέχρι τώρα αρνητική στάση της κατοχικής δύναμης και ζήτησε τη συνδρομή της Πορτογαλίας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά της Τουρκίας, για να εξασφαλιστεί η ειλικρινής συνεργασία στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέχρι τώρα βοήθεια, οικονομική συνεισφορά και στήριξή της στο πρόγραμμα της ΔΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η ΕΕ. είναι σε θέση και θα μπορούσε να αναλάβει τις δικές της ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για επίλυση των προβλημάτων και για να εξασφαλιστεί επιτέλους η ειλικρινής συνεργασία και βοήθεια της Τουρκίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου και η κα Bairos είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περαιτέρω την προοπτική συνεργασίας σε θέματα διασποράς με την πιθανή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αφού, όπως διαφάνηκε από το συζήτηση, μια τέτοια συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων της Διασποράς Κύπρου και Πορτογαλίας θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες.

Παράλληλα, σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης Άτυπης Υπουργικής ΕΕ σε θέματα Διασποράς που διοργάνωσε η Ρουμανία στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε με την Πρέσβειρα την πιθανότητα διοργάνωσης μίας νέας Άτυπης Υπουργικής για θέματα Διασποράς κατά τη διάρκεια της δικής τους Προεδρίας αφού οι νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, επιβάλλουν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας τόσο εντός όσο και εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, με στόχο την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:45

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.