Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Δόθηκαν χθες βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως ανεπίσημα έγγραφα οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Οηε για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό και για ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ στο νησί.

Στην έκθεση του για τις καλές του υπηρεσίες, ο Γενικός Γραμματέας του Οηε Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό για τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες και τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο ηγετών για το μοντέλο λύσης. Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ρικ οι μόνες αναφορές στη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας υπάρχουν στις συνημμένες ενημερωτικές αναφορές των δύο ηγετών. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την θεωρεί βάση της λύσης και τον Ερσίν Τατάρ να θεωρεί ότι ως επιλογή έχει εξαντληθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οηε προειδοποιεί ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μίας αμοιβαίας αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Η πρωταρχική ευθύνη για το μέλλον της διαδικασίας σημειώνει παραμένει ειδικά στους δύο ηγέτες, τους οποίους εκφράζει ετοιμότητα να υποστηρίξει καθώς σχεδιάζουν το δρόμο προς τα εμπρός.
Οσον αφορά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν στην κυρία Λουτ την προθυμία τους να παρευρεθούν σε μία άτυπη πενταμερή συναντηση υπο την αιγίδα του. Σημειώνει ότι σκοπός της πενταμερούς είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μία βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα. Αφού αναφέρει ότι σκοπεύει να συγκαλέσει την πενταμέρη το συντομότερο δυνατό επαναλαμβάνει ότι αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική.
Για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο ο κύριος Γκουτέρες αναφέρει ότι η θέση του Οηε παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλεί σε αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξησουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στο διάλογο.
Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα μέρη να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για την εξάλειψη εντάσεων, να συνεχίσουν τον διάλογο και να επενδύσουν στην περιφερειακή συνεργασία. Επαναλαμβάνει ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελούν και τις δύο κοινότητες και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής διευθέτησης στην Κύπρο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Σημειώνει ότι μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εντάσεων και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας. Καλεί επίσης τις δύο χώρες να επανεμπλακούν σε διάλογο με την αίσθηση του επείγοντος προκειμένου να επαναφέρουν σε τροχιά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο εντός σαφούς χρονικού ορίζοντα και να επαναπροσανατολίσουν τον περιφερειακό διάλογο ευρύτερα.

Ανανέωση θητείας της Ουνφικύπ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οηε στην έκθεση του με την οποία προτείνει την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ για ακόμη έξι μήνες ζητεί από τα μέρη αποφυγή της επιθετικής ρητορικής και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Απευθύνει έκκληση στους ηγέτες, πολιτικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς καλλιτεχνικούς και άλλους να συμβάλουν στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία της πανδημίας για δικοινοτική συνεργασία. Ζητεί την περαιτέρω στήριξη από τους δύο ηγέτες στις τεχνικές επιτροπές που επικεντρώνονται σε θέματα υγείας, οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, διαχείρισης κρίσεων και ανθρωπιστικών υποθέσεων.
Αναφορικά με τις αποφάσεις για τον περιορισμό της διέλευσης στα οδοφράγματα που λαμβάνονται χωρις διαβουλευση ο κύριος Γκουτέρες, ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες να συζητήσουν και να εναρμονίσουν τα πρωτόκολλα διέλευσης και να συμφωνήσουν αμοιβαία για το άνοιγμα των υπόλοιπων σημείων διέλευσης το συντομότερο δυνατό.
Εκφράζει τη λύπη του για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελεύθερη διακίνηση της Ουνφικυπ μεταξύ άλλων στα Βαρώσια και τα Στροβίλια και ζητά να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα της αποστολής να περιπολεί και να εφαρμόζει τις εντολές της. Εκφράζει παράλληλα τη λύπη του για τη συχνή παραβίαση από μέρους των πλευρών προς την εξουσιοδοτημένη εξουσία της Ουνφικύπ να περιπολεί και να ελέγχει γύρω και εντός της ουδέτερής ζώνης.
Αναφορικά με το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας να δημιουργηθεί στρατιωτικός μηχανισμός επαφής ο Γενικός Γραμματέας του Οηε εκφράζει την ελπίδα ότι πέρα απο τις γενικές δηλώσεις να μπορέσει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:47

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.