Η Βουλή ψήφισε εναρμονιστικό νόμο για το εμπορικό απόρρητο

Υπό τις έντονες διαμαρτυρίες βουλευτών για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία στην έγκαιρη κατάθεση εναρμονιστικών νομοσχεδίων, αλλά και υπό την απειλή προστίμου από την ΕΕ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε εναρμονιστικό νόμο για το εμπορικό απόρρητο.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ, 4 εναντίον και 16 αποχές.

Σκοπός του νόμου είναι η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας 2016/943/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ΔΗΣΥ ανέφερε ότι είναι απαράδεκτες οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Υπουργείο Ενέργειας για τα νομοσχέδια που πρέπει να έρθουν στη Βουλή και ότι η αρμόδια Υπουργός απολογήθηκε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και πρόβλημα στη Νομική Υπηρεσία. Διερωτήθηκε τότε γιατί δεν ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ή γιατί δεν γίνεται αγορά υπηρεσιών από τη Νομική Υπηρεσία. Σε σχέση με τον εναρμονιστικό νόμο είπε ότι σφραγίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην πρόσβαση στις πληροφορίες και καθορίζει τις εξαιρέσεις. Ψηφίζουμε είπε, και προστατεύουμε την καινοτομία και την έρευνα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή του εναρμονιστικού νομοσχεδίου που ενώ έπρεπε να γίνει από τον Ιούνιο του 2018, το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή 12 Νοεμβρίου του 2020, λόγω καθυστερήσεων στο Υπουργείο Εμπορίου, τη Νομική Υπηρεσία και το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είπε απειλείται με πρόστιμο μέχρι και 235,000 ευρώ. Έκανε λόγο για εγκληματική ανευθυνότητα εκ μέρους ανώτερων δημοσίου υπαλλήλων. Παράλληλα είπε ότι το ΑΚΕΛ και για λόγους που επικαλέστηκε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα τηρήσει αποχή.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι το κόμμα επίσης θα τηρήσει αποχή για την όλη καθυστέρηση που υπάρχει και είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να πάει άλλο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι καταψηφίζει για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και γιατί χάνονται δικαιώματα και αξιώσεις γιατί κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν απέκλεισε παράλληλα να υπήρχε και δόλιος σκοπός πίσω από την καθυστέρηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία - Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι η νομοθεσία εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και όχι τις μικρές επιχειρήσεις και έρχεται να πλήξει την ερευνητική δημοσιογραφία τους πληροφοριοδότες και τις ΜΚΟ, αφού δεν περιορίζεται μόνο στη βιομηχανική κατασκοπεία.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιχειρείται η προστασία μιας επιχειρηματικής καινοτομίας από μη εξουσιοδοτημένη χρήση από τρίτους, που παραμένει προϊόν ανταγωνισμού στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς. Είπε ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της νομοθεσία, αφού στόχος της Κύπρου είναι να γίνει κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας και πρέπει να υπάρξει προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.