ΥΠΑΜ: Όλο και πιο σημαντικός ο ρόλος της αεροπορίας

Η στρατηγική των αμυντικών συμμαχιών που υλοποιούμε καθιστά το ρόλο της αεροπορίας όλο και πιο σημαντικό, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης,  από την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο κ. Πετρίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Προέδρου της ΕΔΕΚ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Μαρίνου Σιζόπουλου και ολιγομελών αντιπροσωπειών των άλλων όπλων και σωμάτων της Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως “σήμερα στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τιμούμε τους πεσόντες αεροπόρους και γιορτάζουμε με τους ιπτάμενους φρουρούς των αιθέρων μας”.

"Μέσα στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας που έχουμε, ο ρόλος της αεροπορίας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός” είπε.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό για την άρτια εκπαίδευση και τον επαγγελματισμό του, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες, όπως είπε, συνθήκες της πανδημίας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας, ενώ ακολούθησε η ημερήσια διαταγή του Διοικητικού της Διοίκησης Αεροπορίας, Ταξιάρχου Γαβριήλ Παττίχη.  Ο κ. Παττίχης ανέφερε στην ημερήσια διαταγή του ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η απειλή είναι "συγκεκριμένη, διαρκής και ορατή" σημειώνοντας παράλληλα, πως ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου "συνεχίζει να στενάζει κάτω από την κατοχή του Τούρκου εισβολέα". 

Το γεγονός αυτό, συνέχισε, σε συνδυασμό με τον συνεχή εξοπλισμό, και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Για αυτό κάλεσε τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας να προχωρήσουν "ενωμένοι, με πειθαρχία και αυτοσβεασμό, με θάρρος και ομοψυχία, με σύμπνοια και πνεύμα ομάδος" και να γίνουν άριστοι επαγγελματίες, επιδιώκοντας ποιοτική εκπαίδευση, μεθοδικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσήλωση στην αποστολή.

Μέλημα τους, συνέχισε, πέραν από την αυτονόητη κύρια και βασική εξασφάλιση της ασφάλειας πτήσεων- εδάφους, είναι η προστασία από την έξαρση του νέου κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα τους κάλεσε απερίσπαστοι να συνεχίσουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους, με αισιοδοξία, ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση και θέτοντας υψηλούς στόχους. 

Του προέτρεψε να κάνουν "υπερήφανη την Αεροπορία και τον λαό της Κύπρου που είναι συνεχώς μαζί σας, σας παρακολουθεί και συμπαραστέκεται στο δύσκολο έργο σας, αξιοποιώντας την προσφορά του για την άμυνα”.

O κ. Παττίχης  στην ημερήσια διαταγή του ανέφερε πως η Αεροπορία, παρά τη σύντομη ιστορία της, χάρη στις θυσίες του κυπριακού λαού και τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της, έχει μετατραπεί σε μια μικρή σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Της αποστολή, συνέχισε, “που υλοποιείται, με τη διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας για αποτελεσματική επιτήρηση του εναέριου χώρου, άμεση παροχή έγκαιρης προειδοποίησης και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αεράμυνας”.

Παράλληλα, σημείωσε, η Αεροπορία, ακόμα και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς της πρόσφατης πανδημίας, βρίσκεται συνεχώς, δίπλα στην πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, τηρώντας ετοιμότητα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης, αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομηδής τραυματιών. 

Είπε ακόμη, πως η εξέλιξη του αεροπορικού όπλου, λαμβανομένων υπόψη και των οικονομικών μεγεθών της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε ραγδαία και με γεωμετρική πρόοδο. Παράλληλα, είπε ότι δαπανήθηκαν τεράστια κονδύλια από τους προϋπολογισμούς αμυντικής θωράκισης, ώστε να φθάσουμε στα σημερινά επίπεδα οργάνωσης, ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου  Πετρίδη. 

Σημειώνεται πως τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για προστασία από τον κορωνοϊό, ο εορτασμός φέτος πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού, ενώ δεν διεξήχθη η καθιερωμένη στατική έκθεση των μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τρία σμήνη ελικοπτέρων AW-139, Mi-35 και Gazelle, θα πραγματοποιήσουν πτήσεις σε ολόκληρη την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδεικνύοντας τις πτητικές δυνατότητες των μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Πτήσεων Ελικοπτέρων οι πτήσεις των τριών σμήνων ελικοπτέρων AW 139 – Mi – 35 θα γίνουν στην Λεμεσό στο Μόλο, στη Λάρνακας στις Φοινικούδες, στην Επαρχία  Αμμοχώστου  στον Πρωταρά, στην Πάφο στο Λιμανάκι της Κάτω  Πάφου, στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.