Στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης αναφέρθηκε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ΚΔ στην 6η Επιτροπή της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Την ανησυχία της Κύπρου για τις περιπτώσεις καταχώρησης συμβάσεων που δεν ικανοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια σύμφωνα με το Άρθρο 102 του Χάρτη ΟΗΕ, εξέφρασε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Χάρης Χρυσοστόμου. Η ομιλία του την Δευτέρα στην αρμόδια για νομικές υποθέσεις, 6η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης αφορούσε την «Ενίσχυση και προώθηση του Πλαισίου των Διεθνών Συνθηκών».


Ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε χωρίς να κατονομάσει τις χώρες, στο πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης τονίζοντας ότι «η περίπτωση πρόσφατης καταχώρησης ενός Μνημονίου Συναντίληψης που παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα και τους καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Τέτοιου είδους εξελίξεις, συμβάλουν στην δημιουργία εντάσεων και στην περιφερειακή αστάθεια, συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοστόμου, και ως εκ τούτου, η Κύπρος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να διευκολυνθεί το έργο της Γραμματείας του ΟΗΕ, με στόχο να διευκρινιστεί από όλους με περισσότερο σαφήνεια το πλαίσιο και τα κριτήρια καταχώρησης μιας διεθνούς σύμβασης υπό το Άρθρο 102 του Χάρτη, ιδανικά με την συμβολή της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου».

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χρυσοστόμου υπογράμμισε ότι οι διεθνείς συμβάσεις ενισχύουν το διεθνές κράτος δικαίου, βελτιώνουν τις διεθνείς σχέσεις και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συλλογική ασφάλεια και για μια αποτελεσματική πολυμέρεια. Εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Γραμματεία του ΟΗΕ, ιδιαίτερα το Τμήμα Συμβάσεων του Γραφείου Νομικών Θεμάτων, για την εφαρμογή του άρθρου 102 του Χάρτη για την ομαλή καταχώρηση και δημοσίευση των διεθνών συνθηκών από τον ΟΗΕ, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την ασφάλεια δικαίου και την προσβασιμότητα στην εξελισσόμενη συλλογή των διεθνών δεσμεύσεων των κρατών. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ του Τμήματος Συμβάσεων της Γραμματείας ΟΗΕ και των Κρατών Μελών, σε θέματα που αφορούν το δίκαιο και την πρακτική των συνθηκών, κατά προτίμηση στο πλαίσιο ή/και στο περιθώριο της Έκτης Επιτροπής.

Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε τέλος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καλωσόρισε την επικαιροποίηση των Κανονισμών για την εφαρμογή του Άρθρου 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από τη Γενική Συνέλευση με το Ψήφισμα 73/10, από την 1η Φεβρουαρίου 2019, με στόχο την προσαρμογή τους με τις τελευταίες εξελίξεις στην πρακτική καταχώρησης των συνθηκών και την πρόοδο της τεχνολογίας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει πλήρως συμμορφωθεί σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή των συμβάσεων της για εγγραφή, όπως και σε ότι αφορά και στην υποχρέωση υποβολής αντιγράφου των συνθηκών στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα, σύμφωνα με το άρθρο 12, παράγραφος 1, των Κανονισμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.