Το Βασιλικό Ναυτικό στη μεγαλύτερη αποστολή του στην Κύπρο για άσκηση 'Νέμεσις' και εκπαίδευση

Σε μια «επίδειξη του εύρους της αμυντικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου», το HMS Albion, η ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, θα συμμετέχει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασκήσεων και εκπαίδευσης με τις κυπριακές δυνάμεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, «στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνεται η άσκηση διαχείρισης κρίσης Νέμεσις, της οποίας ηγείται το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια επί κυπριακού εδάφους, αλλά και μια μέρα Επίδειξης Ικανοτήτων στον κόπο της Λεμεσού».
 
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι δήλωσε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού στην Κύπρο και για την πρώτη φορά που βρετανικές και κυπριακές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν από κοινού επί κυπριακού εδάφους».
 
«Η κλίμακα της αποστολής και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων εδώ στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη του βάθους της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας και της αφοσίωσής μας να κάνουμε περισσότερα μαζί, όπως προνοεί το Μνημόνιο που συνυπογράψαμε το 2019», ανέφερε.
 
Ο Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο, Στρατηγός Ρομπ Τόμσον, εξέφρασε «ικανοποίηση που μέλη των Βάσεων θα εργαστούν υποστηρικτικά σε αυτές τις εντυπωσιακές εκπαιδευτικές ευκαιρίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους φίλους μας από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου να εκπαιδευτούν δίπλα από Βρετανικές Δυνάμεις».
 
«Είναι ακόμα μία απόδειξη της στενής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας, και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας», πρόσθεσε.
 
Το HMS Albion συμμετέχει στην (πειραματική) ομάδα Littoral Response [LRG(X)], μια κοινή αποστολή στη Μεσόγειο η οποία «θα υποστηρίξει τρέχουσες επιχειρήσεις και θα συνεισφέρει στην εκπαίδευση των βρετανικών δυνάμεων δίπλα από τους συμμάχους μας». Στην αποστολή συμμετέχουν πάνω από 1200 μέλη των βρετανικών δυνάμεων σε τρία σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού και πεζοναύτες από τις Μοίρες 40/42 και 47. Σκοπός της LRG(X) είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταδρομείς να πειραματιστούν και να αναπτύξουν τακτικές, χρησιμοποιώντας καινοτόμο εξοπλισμό, κτίζοντας έτσι εμπειρία συνεργαζόμενοι με Βρετανούς και άλλους περιφερειακούς συμμάχους.
 
Τα HMS ALBION, RFA LYME BAY και δύο ελικόπτερα Wildcat θα συμμετέχουν στην άσκηση Νέμεσις στις 14 Οκτωβρίου, μια διεθνή άσκηση υπό τις οδηγίες του ΚΣΕΔ. Θα ακολουθήσουν και άλλες κοινές ασκήσεις κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη, με την Εθνική Φρουρά και της 42 Μοίρας Βασιλικών Καταδρομέων.
 
Η αποστολή LRG(X) στην Κύπρο θα κορυφωθεί με Ημέρα Επίδειξης η οποία θα λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου στον κόλπο της Λεμεσού. Κατά τη διάρκειά της θα αναδειχθούν οι πιο πρόσφατες καινοτομίες του Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και επιδείξεις από την ομάδα Αεροπορίας και Επιβίβασης του Κυπριακού Ναυτικού.
 
«Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η αποστολή LRG(X) σε συνδυασμό με τις κοινές ασκήσεις δυνάμεων από τη Βρετανία, την Κύπρο και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο σκεπτικό, αποδεικνύουν την αφοσίωσή μας προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:18

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.