ΓΓ ΑΚΕΛ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς έχουμε απομονωθεί».

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο περιοδείας του στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ο κ. Κυπριανοού ανέφερε ότι από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ «αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών, κάτι» που όπως εξήγησε «μας ενοχλεί» και πρόσθεσε πως «αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει εμπειρία οκτώ ετών».
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ακόμα τη μεγάλη ανησυχία του, αφού όπως είπε «όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».
 
Λυπούμαστε, συνέχισε, «να πούμε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και με την έννοια ότι, δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση που είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πρόσθεσε ακόμα  ότι «μας ανησυχεί και το γεγονός ότι, δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού».
 
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις», σημείωσε.
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης μεγάλη ανησυχία «για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο». Είναι κρίσιμες οι στιγμές, είπε δεν θέλησε όμως να επεκταθεί σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και είπε ότι «θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως».
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κύπρος "έχει ξεμείνει από συμμάχους", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «επιβεβαιώνεται πως η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» είπε και πρόσθεσε πως επιφυλάσσεται να εκθέσει τις απόψεις του κόμματος του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τις δηλώσεις της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσον αφορά τη στήριξη και τη συνεργασία που υπάρχει με την Ελλάδα, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως με την κα. Σακελλαροπούλου είχαν «κατ’ ιδίαν συνάντηση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί. Θέλω να εκφράσω την πλήρη μας ικανοποίηση για αυτά τα οποία έχουμε ακούσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του «για το γεγονός πως ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν. Ωστόσο, "λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης", ο κ. Κυπριανού δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο προς το παρόν.
 
 
Περιοδεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
 
Οσον αφορά την περιοδεία του στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ο κ. Κυπριανού είπε πως θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών «για να δούμε πόσο έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια».

Διαπίστωση τους είναι, πρόσθεσε, ότι ενώ έχουν γίνει δύο μεγάλες συσκέψεις και έχουν δοθεί υποσχέσεις πολλές, στην πράξη δεν έχουν υλοποιηθεί τα όσα έχουν υποσχεθεί από την κυβέρνηση και σημείωσε πως αυτά θα καταγραφούν και «θα επιδιώξουμε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλουμε στην προώθηση και εφαρμογή τους».
 
Σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί επίσης με την ΠΟΒΕΚ και τους καταστηματάρχες, αφού όπως εξήγησε «η περιοχή είναι κατ’ εξοχήν τουριστική, έχει δεχθεί τεράστιες συνέπειες» ωστόσο «η στήριξη της οποίας έτυχαν μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση είναι περιορισμένη. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα ενοίκια, θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες όταν θα τερματιστεί η αναστολή των δόσεων για τα δάνεια ενώ θα αντιμετωπίσουν και τεράστιες δυσκολίες μέχρι να επαναρχίσει η τουριστική χρονιά το 2021».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού όλα αυτά τα προβλήματα θα συζητηθούν «και θα δούμε πώς μπορούμε περισσότερο να βοηθήσουμε στην επίλυση τους, παρ’ όλο που έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες μέχρι σήμερα, δίχως να έχουμε την κατάλληλη ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης».
 
Ακόμα η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) «για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την Αμμόχωστο, το Κυπριακό και ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.