Για τουρκικές προκλήσεις και απειλές για εποικισμό Βαρωσίων ενημερώνει αρχηγούς μεσογειακών κρατών ο Πρόεδρος

Για τις τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων θα ενημερώσει αύριο, Πέμπτη, τους ηγέτες των άλλων έξι μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στο σχήμα MED7 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής MED7 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς "τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών". Πρόσθεσε πως η σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη των επτά μεσογειακών κρατών.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή απόψε του Προέδρου Αναστασιάδη σε τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και με μια ομάδα άλλων πέντε ευρωπαϊκών κρατών, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι η Τουρκία και η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής στων επτά μεσογειακών κρατών, ο κ. Σεντώνας είπε πως πρόκειται για την έβδομη σύνοδο στη σειρά και ακολουθεί αυτές της Αθήνας, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης, της Ρώμης, της Λευκωσίας και της Μάλτας και πως στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι επτά αρχηγοί των μεσογειακών κρατών, δηλαδή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου.

Σημείωσε πως στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, τη σύνοδο θα απασχολήσουν η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανέφερε πως στη σύνοδο θα τεθούν, επίσης, και άλλα ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, όπως είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σεντώνας επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας τα οποία αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις και για τα επτά μεσογειακά κράτη όπως είναι, για παράδειγμα, η μετανάστευση, η κατάσταση στη διαχείριση της οικονομίας ένεκα και των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και θα συζητηθούν και τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, και του Brexit.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει απόψε στις 7.30μμ, σε τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τις Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία.

Σημείωσε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία του κ. Μισέλ για να γίνουν ομαδικές συσκέψεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με κράτη μέλη προκειμένου να προετοιμαστεί η επερχόμενη ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ανέφερε πως "θέμα της τηλεδιάσκεψης θα είναι οπωσδήποτε η Τουρκία και η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συζητηθούν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας ένεκα ότι έπεται τηλεδιάσκεψη κορυφής μεταξύ ΕΕ – Κίνας», σημείωσε. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:52

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.