ΥΠΕΣ για Al Jazeera και πολιτογραφήσεις: Προπαγάνδα για να πλήξει τη χώρα πολιτικά και οικονομικά

Τα τελευταία 24ωρα είμαστε μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας από το δίκτυο Al Jazeera, το οποίο αφού πέτυχε να εξασφαλίσει απόρρητα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτίθεται εναντίον της χώρας μας μέσω διαστρέβλωσης, παραπλάνησης και εντυπωσιασμού, τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, για το θέμα των δημοσιευμάτων του δικτύου για τις πολιτογραφήσεις. 

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νουρής είπε ότι "είναι ένα πράγμα η διερευνητική δημοσιογραφία, την οποία σεβόμαστε, αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η προπαγάνδα που προμελετημένα στοχεύει να πλήξει τη χώρα πολιτικά και οικονομικά".
 
«Την ώρα που η χώρα μας απειλείται με στοχευμένη και οργανωμένη δημογραφική αλλοίωση με κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο  Al Jazeera, που εδρεύει σε μια χώρα η οποία είναι γνωστή για τις φιλοτουρκικές της θέσεις και η οποία μόλις πρόσφατα στήριξε με 15 δισεκατομμύρια την οικονομία της Τουρκίας, επιχειρεί να πλήξει με διαστρεβλωμένες και παραπλανητικές πληροφορίες την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.
 
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, όλες οι υποθέσεις που αφορούν τα 117 ονόματα που το δίκτυο δημοσιοποίησε έχουν ελεγχθεί από τη μονάδα πολιτογραφήσεων του ΥΠΕΣ.
 
Διευκρίνισε πως όλα τα υπό αναφορά πρόσωπα τη χρονική στιγμή υποβολής των αιτήσεων τους πληρούσαν τα κριτήρια του ΚΕΠ και ήταν κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και τη χώρα διαμονής τους εκεί και όπου αυτή διέφερε. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης των αιτήσεών τους, κανένα στοιχείο δεν είχε εντοπιστεί εναντίον τους από τους ελέγχους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και της Interpol.
 
Κάνοντας λόγο για «συνειδητή προσπάθεια παραποίησης στοιχείων και δεδομένων από μέρους του Al Jazeera», ο κ. Νουρής αναφέρθηκε σε παράδειγμα σε αιτητή που είχε καταδικαστεί στη χώρα του πριν την πολιτογράφησή του από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αποσιωπάται το γεγονός ότι το αδίκημα αυτό παραγράφηκε τη στιγμή της αίτησης για πολιτογράφηση, αφού η χώρα καταγωγής εξέδωσε στον αιτητή πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου.
 
Αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του δικτύου ότι παραχωρήθηκε η κυπριακή ιθαγένεια σε άτομα στα οποία υποβλήθηκαν κυρώσεις ή που καταδικάστηκαν στην ίδια τους τη χώρα, λέγοντας ότι «για να επιβεβαιωθεί ότι αυτό που κάνει ο Al Jazzera δεν είναι δημοσιογραφική δημοσιογραφία αλλά προπαγάνδα κατά της Κύπρου, το δίκτυο παραλείπει να αναφέρει ότι πρόκειται για γεγονότα που συνέβησαν πολύ αργότερα από την πολιτογράφησή τους και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά τη εξέταση των αιτήσεών τους».
 
Το ίδιο ακριβώς ισχύει, συνέχισε, και στην περίπτωση άλλων τεσσάρων προσώπων για τα οποία δίδεται μεν πληροφόρηση ότι διερευνώνται στη χώρα τους για ενδεχόμενα αδικήματα, αλλά εντέχνως αποσιωπάται το γεγονός ότι αυτά τα αδικήματα αφορούν την περίοδο μετά την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας.
 
Αναφέρθηκε και σε άλλες δύο περιπτώσεις προσώπων που φαίνεται να απόκτησαν την υπηκοότητα με ψευδείς παραστάσεις αλλά και σε άλλο ένα πρόσωπο για το οποίο υποδεικνύεται ότι ενέχεται σε περιπτώσεις οικονομικών σκανδάλων και σημείωσε: «Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις έχουν ήδη διερευνηθεί πολύ πριν τα δημοσιεύματα του Al Jazeera από την ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θα τεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για το τι δέον γενέσθαι».
 
Αναφέρθηκε στην θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων του ΚΕΠ που αφορούν στη θέσπιση και δημοσιοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων τα οποία δεν θα μπορούσαν πλέον να αποκτήσουν δικαίωμα πολιτογράφησης, πρόνοιες που δεν υπήρχαν από τη θέσπιση του σχεδίου το 2007 μέχρι το 2019.
 
Υπενθύμισε και τη σύναψη συνεργασίας με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους (Croll, Sterling και SRM Intelligence), που αναλαμβάνουν τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για όλες τις αιτήσεις, που επεκτείνονται και μετά την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε βάθος χρόνου δεκαετίας.
 
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε ακόμη στον αποκλεισμό προσώπων υψηλού κινδύνου, την υποχρέωση κατοχής θεώρησης Schengen, στην απαγόρευση δοσοληψιών σε μετρητά, την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσων κυπριακών τραπεζών αλλά και τη διαδύνδεση του Προγράμματος με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος, που είναι ενέργειες απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και με τις συστάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval.
 
Σε σχέση με τις διαρροές των εγγράφων, ο κ. Νουρής είπε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι, κόμματα και βουλευτές που με αφορμή τα δημοσιεύματα του δικτύου σπεύδουν να ασκήσουν δριμεία κριτική με αποκορύφωμα ορισμένους που δηλώνουν ότι ντρέπονται για το κατάντημα της πατρίδας τους», προσθέτοντας πως «είναι οι ίδιοι που λάμβαναν και λαμβάνουν  όλη την λεπτομερή πληροφόρηση για τις πολιτογραφήσεις από το ΥΠΕΣ και που είχαν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα θέματα που τους ανησυχούν προς συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές».
 
«Αντί τούτου, δυστυχώς βλέπουμε ότι τα έγγραφα που το Al Jazeera έχει δημοσιοποιήσει, κυκλοφορούν με τη σφραγίδα της Κυπριακής Βουλής», επεσήμανε.
 
Κάλεσε τα κόμματα «να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους,είτε να ζητήσουν έντιμα και καθαρά τη διακοπή του προγράμματος, κάτι που θα μπορούσαν να πράξουν κατά την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση των κανονισμών, είτε να ενισχύσουν τη συλλογική προσπάθεια προστασίας του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στην πολεμική που δέχεται».
 
Σημείωσε πως η ενημέρωση προς την Επιτροπή Εσωτερικών δεν είναι απλά ονομαστική αλλά ενημέρωση που περιλαμβάνει σειρά λεπτομερειών αναφορικά με τον αιτητή και λαμβάνουν αυτή την πληροφόρηση ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και η Επιτροπή Εσωτερικών.
 
Δεν καταλόγισε ως πηγή της διαρροής τη Βουλή, λέγοντας ότι το θέμα διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας «Εμείς παρακολουθούμε αυτά που και εσείς παρακολουθείτε ότι κυκλοφορούν στα ΜΜΕ έγγραφα που φέρουν σφραγίδες της Βουλής των Αντιπροσώπων και αυτό έχω ακριβώς αναφέρει, τίποτα λιγότερο και τίποτε λιγότερο», είπε.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην 3μελή επιτροπή, υπό την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τον έλεγχο όχι μόνο των 30 περιπτώσεων για τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν ισχυρισμοί και πληροφορίες, αλλά για έλεγχο των περίπου 4.000 πολιτογραφήσεων από το 2007 μέχρι σήμερα, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης για θωράκιση και αξιοπιστία του ΚΕΠ».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, ανεξαρτήτως των δημοσιευμάτων του Al Jazeera, πρόσφατα ολοκληρώθηκε τόσο ο έλεγχος των 30 περιπτώσεων, αλλά και μέρος του ελέγχου όλων των πολιτογραφήσεων μέχρι και το 2018.
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο αξιολογώντας στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του, σε πρόσφατη συνεδρία του προχώρησε στην ανάκληση τριών υπηκοοτήτων», συνέχισε.
 
Για τις ανακλήσεις ο κ. Νουρής είπε πως ναι υπάρχει η πολιτική βούληση στην κυπριακή κυβέρνηση εάν και εφόσον τεκμηριώνονται συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες συντρέχει λόγος ανάκλησης των διαβατηρίων όπως αυτές που το Υπουργικό Συμβούλιο ανακάλεσε τον Ιούνιο, τρεις τον αριθμό, τότε θα προβούμε στις ανακλήσεις, αλλά δεν είναι θέμα δημόσιο διαλόγου.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΕΣ επανέλαβε πως δεν υπάρχει θέμα παύσης ή αναστολής του ΚΕΠ.
 
«Η κυπριακή Κυβέρνηση, ένα κυρίαρχο κράτος, αποφασίζουμε εμείς και έχουν συνεκτιμήσει ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον  ότι η λειτουργία του προγράμματος είναι εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα σε πολλούς τομείς».
 
Για τη ζημιά  που γίνεται στη φήμη της χώρας, ο κ. Νουρής είπε πως «η όποια ζημιά έχει υποστεί στην αξιοπιστία της από τη λειτουργία του προγράμματος, προέρχεται από κακοήθειες, που φροντίζουν κάποιοι από καιρού εις καιρόν, και πρέπει να προβληματίζει όλους ιδιαίτερα στο εσωτερικό, να διοχετεύουν».
 
«Είτε γιατί πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα έναντι κάποιων άλλων χωρών, είτε γιατί βρίσκεται η Κύπρος στη δεδομένη στιγμή και όχι μόνο μεταξύ πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ κάποιων άλλων χωρών, είτε στην προκειμένη περίπτωση ξεκάθαρα γιατί υπάρχει μια κατευθυνόμενη προσπάθεια να πληγεί τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η οικονομία της χώρας», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση δημοσιογράφου του Al Jazeera, ο κ. Νουρής είπε πως η Κυβέρνηση «συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε για το ύφος των ερωτήσεων του Al Jazeera» και ιδιαίτερα γιατί έχει επιλέξει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή να ερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα. Είπε ακόμη πως σε ερώτημα του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου αν η κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει το πρόγραμμα, απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, σέβεται τους εταίρους της, τηρεί τις υποδείξεις της Κομισιόν και της Moneyval, @αλλά μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το 2019 και τη ψήφιση των κανονισμών θεωρούμε ότι το ΚΕΠ είναι απόλυτα ασφαλές και δεν έχουμε πρόθεση να αναστείλουμε τη λειτουργία του προγράμματος».
 
Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα υπάρξει επιδείνωση στις σχέσεις με το Κατάρ, συνεπεία των δημοσιευμάτων του Al Jazeera, ο κ. Νουρής είπε  αυτό δεν αφορά την κυπριακή κυβέρνηση. «Αφορά το Κατάρ, ενδεχομένως, γιατί δεν είναι η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε μια ανάλογη ενέργεια την οποία έχει προβεί το κρατικό ειδησιογραφικό κανάλι της συγκεκριμένης χώρας».
 
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς αν υπήρχε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ για το θέμα των δημοσιευμάτων, ο κ. Κούσιος είπε πως είχε γίνει επικοινωνία του Προέδρου τον καιρό που είχαμε πληροφορηθεί ότι το Αl Jazeera ερευνούσε αυτό το θέμα και πιθανώς να προέβαινε σε δημοσιεύματα ή ανακοινώσεις» για αυτό το θέμα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.