Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %14 %315 %2020 %09:%Ιουλ

ΥΠΕΞ: Η ΕΕ μελετά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η οικονομία σε περίπτωση κορύφωσης των προκλήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας θα συζητηθούν και στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών τον Αύγουστο στο Βερολίνο.
Υπάρχει, είπε, ενδεχόμενο σύγκλισης και έκτακτου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών πριν από τον Αύγουστο σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή.
Ερωτηθείς για την μη εξουσιοδότηση του Ζοζέπ Μπορέλ για διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τα ευρωτουρκικά, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η υποδομή ούτε η διάθεση από πλευράς Τουρκίας για να γίνει διαπραγμάτευση. Θα επιχειρηθεί, πρόσθεσε διάλογος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ύπατου εκπρόσωπου εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχολιάζοντας τα περί επιθυμίας για διάλογο τα οποία δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα πρέπει να αποδειχθεί αυτό στην πράξη και όχι στα λόγια.
Θα ήταν, είπε, λανθασμένο χωρίς να υπάρχει υποδομή να βγαίνει η λανθασμένη εικόνα ότι συζητούμε χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας πριν από το συμβούλιο, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε συνολική εκτίμηση για την συμπεριφορά της Τουρκίας. Φάνηκε, πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία από πλευράς Γερμανίας στο πώς προσεγγίζεται η Τουρκία.
Στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών, είπε, υπήρξαν και διαφωνίες από κάποια κράτη κυρίως στο γεγονός ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό και πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Τοποθέτηση για Αμμόχωστο-Βαρώσια 

Η νομική συμβουλή που έλαβε η κυβέρνηση για την Αμμόχωστο είναι η σύσταση να μην προχωρήσουν οι Βαρωσιώτες σε μαζικές προσφυγές για τις περιουσίες τους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Συνέστησε προσοχή στις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα αφού βρίσκονται υποθέσεις ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευκρίνησε ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή με τα νομικά επιχειρήματα που ακούγονται δημόσια, ενόσο βρίσκονται σε εξέλιξη υποθέσεις.

Σύνταξη: Αίμιλη Μιχαήλ

Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %14 %331 %2020 %09:%Ιουλ