O πρώτος χάρτης του κόσμου με χορωδίες πουλιών την αυγή

Το «λουκέτο» μείωσε την ηχορύπανση από την ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι αναδείχθηκε το τραγούδι της φύσης: επιστήμονες και καλλιτέχνες αξιοποίησαν τα χαμηλά επίπεδα ηχορύπανσης καθώς «κατέβηκαν τα ρολά» για να εμποδιστεί η περαιτέρω διάδοση του ιού και δημιούργησαν τον πρώτο παγκόσμιο ηχητικό χάρτη των χορωδιών της αυγής. Όλον τον Μάιο, άνθρωποι από όλον τον κόσμο ανέβασαν στον ιστότοπο Dawn Chorus (https://dawn-chorus.org/en/the-chorus/) περίπου 3.000 ηχογραφήσεις πουλιών που τραγουδούσαν το πρωί, υποδεχόμενα την αυγή.
 
Πηγή έμπνευσης αυτού του ηχοτοπίου ήταν η πρωτοπόρα εργασία του Αμερικανού ειδικού βιοακουστικής Bernie Krause. Στο πρότζεκτ, επικεφαλής είναι ο καθηγητής Michael Gorman, ιδρυτής και διευθυντής του μουσείου Biotopia στο Μόναχο, ο οποίος εξήγησε ότι η ιδέα γεννήθηκε γρήγορα μετά το λουκέτο σε όλον τον κόσμο που επιβλήθηκε λόγω της Covid-19. «Ξαφνικά, μπορούσαμε να ακούμε όλον τον κόσμο πιο καθαρά. Είναι μια στιγμή να σταματήσουμε και να ακούσουμε, να ηχογραφήσουμε και να μοιραστούμε αυτό το μοναδικό ακουστικό αποτύπωμα των πουλιών στην περιοχή σας» είπε, στην εφημερίδα The Guardian.
 
Στο κατώφλι της προσωρινής οικίας του Krause -συγγραφέα του βιβλίου «The Great Animal Orchestra» και ιδρυτή του Wild Sanctuar - στη Σονόμα της Καλιφόρνιας, ένας βόρειος ατριχόρνις (mocking bird, μίμος ο πολύγλωσσος) και ένας μυγοχάφτης χαιρετίζουν την ανατολή του ήλιου. Το προηγούμενο σπίτι του κάηκε στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές του 2017, μαζί με τις 15.000 ηχογραφήσεις ήχων της φύσης που είχε κάνει (ευτυχώς, είχε προνοήσει για back up των ηχητικών αρχείων).
 
«Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο, σε αυτούς τους εξαιρετικούς και όλο προκλήσεις καιρούς στους οποίους η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει δραστικά μειωθεί, ακόμη και από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια να κάνουν ηχογραφήσεις της "χορωδίας της αυγής" και να τις μοιραστούν» λέει ο διευθυντής του μουσείου Biotopia.

 

 

Πηγή ΑΠΕ  ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.