Κατά 8,7% το 2019 μειώθηκαν οι εκπομπές ΕΕ

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από όλους τους φορείς εκμετάλλευσης που καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) μειώθηκαν κατά 8,7% το 2019, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Η μετάβαση από άνθρακα και λιγνίτη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικού αερίου ευθύνεται για μείωση κατά 15% των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας, ενώ οι εκπομπές της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 2%. Ο τομέας των αερομεταφορών σημείωσε αύξηση των εκπομπών κατά 1% το 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σύστημα EU ETS, όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης υποχρεώθηκαν να αναφέρουν τις επαληθευμένες εκπομπές τους για το 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να παραδώσουν επαρκή δικαιώματα για την κάλυψη αυτών των εκπομπών έως τις 30 Απριλίου 2020.

Το ETS είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καλύπτοντας βιομηχανίες που παράγουν περίπου το 45% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ και περιορίζει τις εκπομπές από περισσότερους από 11.000 σταθμούς παραγωγής ενέργειας, βιομηχανίες και αεροπορικές εταιρείες.

Ο Frans Timmermans, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δήλωσε ότι "το EU ETS είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό των εκπομπών και την τόνωση περαιτέρω μειώσεων".

"Επιδοκιμάζω τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την τήρηση της προθεσμίας συμμόρφωσης παρά τις δύσκολες συνθήκες, και με ενθαρρύνουν οι περικοπές εκπομπών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Καθώς προσπαθούμε να αναθεωρήσουμε περαιτέρω το ETS της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, μπορεί να γίνει ένα ακόμη πιο ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των δεσμεύσεών μας βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα την οικονομία μας", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:25

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (17)
21:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.