Εξώδικα μέχρι και 4 χιλιάδες ευρώ για παράνομη ρήψη σκουπιδιών

«Βαριά καμπάνα» από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που θα επιμένουν να ρυπαίνουν με απόβλητα το περιβάλλον, αφού σε περίπτωση που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι συνολικά 118 επιθεωρητές σε δήμους της ελεύθερης Κύπρου μπορούν να εκδίδουν εξώδικα από 200 μέχρι και 4000 ευρώ αναλόγως της περίπτωσης.


 
Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων, Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα και τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, παρουσίασαν τις βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος «Λερώνεις – Πληρώνεις». Στα πλαίσια του διορίζονται και οι 118 επιθεωρητές σε παγκύπρια βάση.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας στον χαιρετισμό του είπε ότι «μετά από αίτημα των ίδιων των δήμων, με βάση τον περί Αποβλήτων Νόμο και με σκοπό τον τερματισμό των παράνομων απορρίψεων αποβλήτων σε χωράφια, οικόπεδα και ρυάκια, προχωρούμε σε διορισμό 118 Επιθεωρητών, από το υφιστάμενο προσωπικό των τοπικών αρχών».
 
Πρόσθεσε ότι «οι Επιθεωρητές που διορίζονται σήμερα θα διενεργούν ελέγχους είτε μετά από καταγγελία είτε αυτόβουλα, για δημοτικά απόβλητα και απόβλητα συσκευασιών, κατασκευών, κατεδαφίσεων και ελαστικών, εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «με τον εν λόγω διορισμό, όλοι οι δήμοι της ελεύθερης Κύπρου θα διαθέτουν από τώρα και στο εξής ένα επιπρόσθετο, αποτελεσματικό εργαλείο για την πάταξη της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων, αφού θα μπορούν να εκδίδουν εξώδικα πρόστιμα σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους για ορθή διαχείριση των αποβλήτων τους».
 
Εξήγησε ότι «οι Επιθεωρητές που έχουν διοριστεί, θα ζητούν από τους παρανομούντες παραγωγούς ή κατόχους αποβλήτων να συλλέξουν και να μεταφέρουν τα απόβλητα στα πράσινα σημεία ή σε άλλες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις και σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλονται πρόστιμα από 200 μέχρι και 1000 ευρώ, τα οποία θα διπλασιάζονται σε περίπτωση συνέχισης του αδικήματος, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις το πρόστιμο θα μπορεί να φτάνει και τις 4000 ευρώ».
 
Ο κ. Καδής δήλωσε ότι «οι Επιθεωρητές έχουν τύχει εκπαίδευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα εργάζονται κάτω από τις οδηγίες του Αρχιεπιθεωρητή, που είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, και με τη στήριξη των υπεύθυνων των επαρχιακών γραφείων του Τμήματος Περιβάλλοντος».

Σημείωσε ότι «το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί καινοτομία που μπορεί να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς τους ελέγχους εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
 
Ο Υπουργός Γεωργίας προέτρεψε «τους πολίτες να χρησιμοποιούν ευρέως τα πράσινα σημεία και τις εταιρείες να αναθέσουν την ανάκτηση και διάθεση των αποβλήτων τους σε αδειοδοτημένες μονάδες».
 
Προτροπή απηύθυνε, τέλος, και προς τους διοριζόμενους σήμερα επιθεωρητές, «να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχονται από τον Νόμο, με αίσθημα ευθύνης, αμερόληπτα αλλά και με ζήλο, για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας, στον δικό του χαιρετισμό, είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να ξεκινήσουν οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι με σκοπό πρωτίστως την ενημέρωση των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους, αλλά και την επιβολή ποινών, εκεί και όπου απαιτείται.
 
Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να εκλείψουν τα φαινόμενα των παράνομων απορρίψεων αποβλήτων σε ιδιωτικά τεμάχια και δημόσιους χώρους, τα οποία προκαλούν ακαλαισθησία, οχληρία και δημιουργούν εστίες παρουσίας τρωκτικών και άλλων εντόμων».
 
Όπως είπε ο κ. Βύρας,  «ευελπιστούμε «με τη στήριξη των επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος το όλο εγχείρημα να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν είναι πάντα εύκολος ο εντοπισμός των παραβατών και η επίδοση του εξωδίκου».
 
Ανέφερε, κλείνοντας,  ότι «πρόθεσή μας είναι μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς των δήμων να καταφέρουμε να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί και το αίσθημα της ατιμωρησίας».
 
Παρουσιάζοντας το σύστημα με τίτλο «Λερώνεις : Πληρώνεις» o Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Αρχιεπιθεωρητής, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, είπε ότι «οι Επιθεωρητές θα διενεργούν ελέγχους για απόβλητα συσκευασιών από χαρτί, χαρτόνι, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και άλλα».
 
Επίσης θα διενεργούν ελέγχους για δημοτικά απόβλητα όπως κλαδέματα, ογκώδη απόβλητα – καναπέδες, είδη DIY, παιχνίδια, μπογιές, συσκευασίες κ.ά. για απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, όπως σκυρόδεμα, τούβλα, πλακάκια, είδη υγιεινής κ.ά. και για απόβλητα ελαστικών».
 
Αναφορικά  με τις εξώδικες ρυθμίσεις, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι οι Επιθεωρητές θα ζητούν προφορικά από τους παρανομούντες παραγωγούς ή κατόχους αποβλήτων να συλλέξουν και να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στα πράσινα σημεία ή σε άλλες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, εντός του χρονικού πλαισίου που θα τους τεθεί.
 
Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται, θα εκδίδεται εξώδικη ρύθμιση 200 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 500 ευρώ για εταιρείες, ενώ εάν το αδίκημα συνεχίζεται, επαναλαμβάνεται και δεν υπάρχει συμμόρφωση, θα εκδίδεται νέα εξώδικη ρύθμιση με το διπλάσιο ποσό».
 
Αν η μη συμμόρφωση εξακολουθεί ή δεν εξοφληθούν οι εξώδικες ρυθμίσεις, γίνεται από κοινού επιθεώρηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο στη συνέχεια προχωρεί ανάλογα με έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη.
 
«Η όλη προσπάθεια είναι καθοριστική για την ευαισθητοποίηση του κοινού, η οποία συνδέεται με την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και συνδράμει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος», είπε καταλήγοντας ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος.
 
Σε ερώτηση για την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος με τον διορισμό των επιθεωρητών, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος είπε ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη όμως 12 Μαρτίου επισήμως οι επιθεωρητές μπορούν να ασκούν καθήκοντα και εξουσίες.
 
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι οι Δήμαρχοι ή οι εκπρόσωποι τους παραλαμβάνουν σήμερα και το έντυπο εξωδίκων το οποίο από αύριο Πέμπτη μπορούν να χρησιμοποιούν, θέτοντας έτσι και σε πρακτική εφαρμογή το νέο καινοτόμο αυτό σύστημα.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας ερωτήθηκε και σε σχέση με τις εν γένει πολιτικές για τα απόβλητα και σημείωσε ότι η Νομοθεσία για το πρόγραμμα «Πληρώνω όσα σκουπίδια πετάω» βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο και είναι δυνατό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς με χρηματοδότηση και από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
 
Για την αποκατάσταση των δύο χωματερών στο Βατί και στον Κοτσιάτη, ο Υπουργός, είπε ότι «πολύ σύντομα βγαίνουμε σε σχετικές προσφορές με ένα κονδύλι της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ και αντιλαμβάνεστε μιλάμε για πολύ σημαντικά έργα μέσα από τα οποία θα αποκατασταθούν περιοχές που υποβαθμίζονταν για πολλά χρόνια και μάλιστα  μέσα από ένα τρόπο που αν είναι δυνατό να αντλήσουμε ενέργεια από την διαχείριση των αποβλήτων που βρίσκονται θαμμένα στους χώρους αυτούς».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.