BirdLife Cyprus : Το Θουπί, ξεχωριστό είδος πουλιού, ενδημικό μόνο στην Κύπρο

Ένα νέο ενδημικό είδος που συναντάται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, αναγνωρίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση της BirdLife Cyprus. Συγκεκριμένα το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, το Otus cyprius.

Η αναγνώριση ενός νέου μοναδικά κυπριακού πουλιού, όπως αναφέρεται, είναι σημαντική τόσο για την προστασία του όσο και για την τουριστική προβολή της Κύπρου ως προορισμού για πτηνοπαρατήρηση (birdwatching).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Θουπί είναι μια μικρή κουκουβάγια που απαντά μόνο στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, βάσει διαφορών στο φτέρωμα και το κελάηδημά του, το κυπριακό Θουπί (Otus scops cyprius) θεωρείτο υποείδος του Ευρωπαϊκού Θουπιού (Otus scops scops), που απαντά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το κυπριακό υποείδος θεωρείτο ξεκάθαρα διαφορετικό, αλλά θεωρείτο επίσης πιθανόν ότι θα μπορούσε να αναπαραχθεί με το Ευρωπαϊκό Θουπί.

Προστίθεται ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κελάηδημα και το φτέρωμα του είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του Ευρωπαϊκού Θουπιού, πράγμα που σημαίνει ότι τα κυπριακά Θουπιά πιθανότατα δεν αναπαράγονται με αυτά της Ευρώπης τελικά. Βάσει αυτού, το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, με νέα επιστημονική ονομασία Otus cyprius.

Με εκτιμώμενο πληθυσμό 5.000 - 12.000 ζευγάρια, το Θουπί, Otus cyprius, απαντά σε όλο το νησί, σε δάση, κήπους, ελαιώνες, αγροκτήματα και συχνά σε πόλεις ή χωριά, ή κοντά τους, σε πάρκα και σε καλλιεργημένες περιοχές με ελαιώνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να το δει κανείς να κάθεται ακίνητο σε κάποιο δέντρο, αν και είναι πιο πιθανό να το ακούσουμε το βράδυ, παρά να το δούμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή συνήθως από το κελάηδημά του, το οποίο αποτελείται από δύο νότες και αποτελεί χαρακτηριστικό ήχο της κυπριακής υπαίθρου την άνοιξη. Το σφυριχτό αυτό κελάηδημα διαφέρει από αυτό του Ευρωπαϊκού Θουπιού, το οποίο αποτελείται από μία νότα. Μέρος της λείας του αποτελούν κυρίως μεγάλα έντομα όπως γρύλοι, ακρίδες, σκαθάρια και σκώροι, καθώς και άλλα ασπόνδυλα όπως αράχνες και γαιοσκώληκες. Το Θουπί φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, όπως κωνοφόρα και ελαιόδεντρα, ενώ έχει καταγραφεί να φωλιάζει και σε τεχνητές φωλιές που τοποθετούνται για μεγαλύτερα είδη κουκουβάγιας, όπως το Αθρωποπούλλι.

Πέρα από το Θουπί, η Κύπρος έχει ακόμη δύο ενδημικά είδη πουλιών, την Σκαλιφούρτα Oenanthe cypriaca και τον Τρυπομάζη Sylvia melanothorax, και έχει ως εκ τούτου αναγνωριστεί ως Ενδημική Περιοχή για Πουλιά. Οι Ενδημικές Περιοχές για Πουλιά είναι σημαντικές περιοχές για δράσεις διατήρησης των πουλιών που βασίζονται στην προστασία βιοτόπων. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για τη διατήρηση αυτών των τριών ενδημικών ειδών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.