Κλιματική Αλλαγή - Λύσεις για Ωκεανούς και Πάγους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή μέσα από την έκθεσή της για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των ωκεανών και της κρυόσφαιρας, του συνόλου δηλαδή των πάγων που καλύπτουν τον πλανήτη.

Παγετώνες λιώνουν, η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται, όπως και η θερμοκρασία, καθιστώντας τους πιο όξινους και λιγότερο ενδεδειγμένους για την ζωή, αναφέρει η έκθεση, ενώ τονίζει πως τα παράκτια καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Στην έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ υπάρχει και μία σειρά προτάσεων για τους νομοθέτες, η οποία θεωρείται ότι θα αυξήσει την ανθεκτικότητα, θα βοηθήσει την προσαρμογή στις αλλαγές, που πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτη και παρέχει συμβουλές για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Επείγουσες μειώσεις εκπομπών ρύπων

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ορυκτών καυσίμων θεωρείται βασική για την βελτίωση της ανθεκτικότητας και την βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση. «Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα περιορίσει τις συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα που μας παρέχουν τροφή και έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την διαμόρφωση των πολιτισμών μας, δήλωσε ο Χανς Ότο Πόρτνερ, αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της IPCC.

«Ο περιορισμός άλλων πιέσεων που δέχεται το περιβάλλον, όπως η ρύπανση, θα βοηθήσει περαιτέρω την θαλάσσια ζωή να ανταπεξέλθει στις αλλαγές του περιβάλλοντός της, ενώ θα το καταστήσει και πιο ανθεκτικό».

Η μείωση των εκπομπών για τον περιορισμό του φαινόμενου του θερμοκηπίου είναι επίσης καθοριστική για πολλές από τις λύσεις που προτείνει η έκθεση. Για παράδειγμα, οι μέθοδοι η αναπλαση των κοραλλιογενών υφάλων μπορεί να αποδειχθούν αναποτελεσματικές, αν η άυξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς τα κοράλλια κινδυνεύουν ήδη από την μέχρι τώρα αύξηση.

Δίκτυα προστατευόμενων περιοχών

Τα δίκτυα των προστατευόμενων περιοχών μπορούν να προστατεύσουν λειτουργίες των οικοσυστημάτων, όπως η απορρόφηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, η προστασία των μετακινήσεων διαφόρων ειδών, πληθυσμών και οικοσυστημάτων που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και του επιπέδου της θάλασσας.

Ωστόσο, τα γεωγραφικά σύνορα, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η διάσπαση των βιότοπων και τα εμπόδια στην συνεργασία μεταξύ κρατών, περιορίζουν τις δυνατότητες αυτών των δικτύων.

Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε ξηρά και θάλασσα

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα μπορούσε να βελτιώσει την προσαρμοστικότητα τους, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ προβλέπει και εργαλεία διαχείρισης τους, όπως οι μετακινήσεις πληθυσμών ειδών και η φροντίδα των κοραλλίων.

Η πρόταση αυτή υπογραμμίζει την σημασία της χρήσης της τοπικής γνώσης και εμπειρίας σε συνδιασμό με την επιστημονική γνώση και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

Ενδυνάμωση των προληπτικών προσεγγίσεων

Περιλαμβάνει την στήριξη αλιευμάτων που υφίστανται υπερεκμετάλλευση ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Η κίνηση αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και τις ζωές των γηγενών πληθυσμών. Η διαχείριση των αλιευμάτων κια η τακτική επεξεργασία και ενημέρωση των δεδομένων για τις ποσότητές τους σε συνδυασμό με την επεξεργασία μελλοντικών στοιχείων, μειώνει το ρίσκο για τους θαλάσσιους πληθυσμούς αλλά έχει περιορισμένη επίδραση στις αλλαγές των οικοσυστημάτων.

Ωκεάνια ανανεώσιμη ενέργεια

Υπάρχει ένας ενεργειακός πλούτος που μπορεί να εξαχθεί από τους ανέμους, την παλίρροια, τα κύματα και τα βιοκαύσιμα. Η αύξηση στην ζήτηση για εναλλακτικές πηγές, θα μπορούσε να παράσχει οικονομικές ευκαιρίες στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας.

Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διαχείρισης των υδάτων

Αφορά στις αλλαγές της κρόσφαιρας στις ορεινές περιοχές. Η έκθεση προτείνει την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της αποθήκευσης και απελευθέρωσης νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανόν αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες.

«Θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C, σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, εάν εφαρμόσουμε προτοποριακές αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, περιλαμβανομένης της ενέργειας, της γης και των οικοσυστημάτων, των πόλεων, των υποδομών και της βιομηχανίας. Οι φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και οι μειώσεις στις εκπομπές που απαιτούνται από την Συμφωνία των Παρισίων, θα συμβάλει στην προστασία των ωκεανών και της κρυόσφαιρας, βοηθώντας εν τέλει στην διατήρηση όλης της ζωής στην Γη», ανέφερε η Ντέμπρα Ρόμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας της IPCC.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.