Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρά στη συμφωνία με ΤΟΤΑL και ΕΝΙ για οικόπεδο 7

Μέρος του οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καλεί τις ξένες χώρες και εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί, ενώ ισχυρίζεται ότι η υπογραφή των συμφωνιών με την ΤΟΤΑL και την ΕΝΙ είναι απόδειξη ότι η Ε/κ πλευρά συνεχίζει την ανεύθυνη στάση της.

Στην ανακοίνωσή του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρεται ότι οι ειδήσεις στον Τύπο για υπογραφή συμφωνίας της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει "οριοθετήσει αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τ/Κ δείχνει ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα".

Κατά τον κ. Ακσόι, το ένα μέρος του οικοπέδου 7, "όπως έχουμε πολλές φορές δηλώσεις προηγουμένως και ενημερώσαμε και την διεθνή κοινή γνώμη, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας μας η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Ένθη”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “η χώρα μας θα συνεχίσει να μην επιτρέπει δραστηριότητες έρευνας ή γεωτρήσεις υδρογονανθράκων από καμιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο στα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας χωρίς άδεια και από δω και πέρα με κανένα τρόπο δεν θα δώσει ευκαιρία και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της”.

“Συνεχίζουμε να κάνουμε την ισχυρή προειδοποίησή μας στο θέμα ότι οι μονομερείς ενέργειες της ΄ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ οι οποίες στόχο έχουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τ/Κ δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη είναι στο τραπέζι η πρόταση της Τ/κ πλευράς για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών των υδρογονανθράκων στο νησί. Η υπογραφή της συμφωνίας δυστυχώς είναι απόδειξη ότι η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ επιμένει στην ανεύθυνη στάση της η οποία αγνοεί τα ίσα, αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “προειδοποιούμε ξανά τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.