Πανεπιστήμιο του Λονδίνου "αποβάλλει" το βοδινό για την κλιματική αλλαγή

Τέλος στα χάμπουργκερ και στις μακαρονάδες μπολονέζ για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Γκόλντμιθς του Λονδίνου: το βοδινό κρέας θα πάψει να πωλείται στο εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα που σκοπεύει να συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Η απαγόρευση αυτή της πώλησης όλων των προϊόντων που περιέχουν βοδινό κρέας θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα καταστήματα του πανεπιστημίου από την επιστροφή των φοιτητών τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του πανεπιστημίου αυτού που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας, την ώρα που η εκτροφή βοοειδών κατηγορείται για μεγάλη κατανάλωση νερού και για αποψίλωση των δασών.

Θέτοντας ως στόχο του τη μηδενική συμβολή του στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2025, το πανεπιστήμιο αυτό θα επιβάλει επίσης την καταβολή 10 πενών (περίπου 10 λεπτά του ευρώ) για την αγορά πλαστικών μπουκαλιών και κυπέλλων που δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενα.


"Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το ολοένα και πιο επιτακτικό παγκόσμιο αίτημα οι οργανισμοί να πάρουν στα σοβαρά τις ευθύνες τους για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή", εξήγησε η νέα διευθύντρια του Γκόλντσμιθς, η οποία ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα.

"Το προσωπικό και οι φοιτητές (...) είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στη ριζική αλλαγή που χρειάζεται να γίνει για να μειωθεί δραστικά το αποτύπωμά μας άνθρακα, το ταχύτερο δυνατό", πρόσθεσε.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα IPCC/Giec υπογραμμίζει ότι η αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης και παραγωγής τροφίμων αποτελεί έναν από τους μοχλούς του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να εισηγείται το πέρασμα σε μια χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή.

Το Εθνικό Συνδικάτο Αγροτοκτηνοτρόφων (NFU) κατήγγειλε μια "υπερβολικά απλοϊκή προσέγγιση" από την πλευρά του Γκόλντσμιθς και παρότρυνε τους ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, να υποστηρίξουν τον βρετανικό αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και να προμηθεύονται ντόπια προϊόντα. "Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη (...) διάκρισης μεταξύ του βρετανικού βοδινού και του βοδινού που παράγεται αλλού", πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Στιούαρτ Ρόμπερτς.

Το αποτύπωμα άνθρακα του βρετανικού βοδινού είναι "2,5 φορές χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο", σύμφωνα με τον ίδιο.

Κι άλλα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος, κυρίως το Κέμπριτζ

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.