Νορβηγία: Τοξικό φύκι αποδεκατίζει τους σολομούς

Εκατομμύρια σολομοί εκτροφής πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Νορβηγία εξαιτίας της εξάπλωσης ενός τοξικού φυκιού που δεν τελεί πάντα υπό έλεγχο.

Περίπου 11.600 τόνοι σολομού πέθαναν ήδη από τα μέσα Μαΐου μέσα στα μεγάλα δικτυωτά καταφύγια τους στη θάλασσα των φιόρδ Νόρντλαντ και Τρομς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Νορβηγικής Διεύθυνσης Αλιείας.
Αυτό σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ψαριών - κάθε σολομός ζυγίζει από 700 γραμμάρια έως και 5,5 κιλά - καθώς και διαφυγόντα κέρδη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων κορωνών (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) για τους υδατοκαλλιεργητές.
Τα αποθέματα αποδεκατίστηκαν από τα φύκια της οικογένειας των απτοφύτων, ένα κοινό φυτοπλαγκτόν στα νορβηγικά νερά το οποίο όμως μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ασφυξία στα ψάρια που είναι μέσα στα κλουβιά τους. Πρώτη παγκοσμίως στον σολομό εκτροφής με συνολική παραγωγή 1,3 εκατομμυρίου τόνων το 2018 σύμφωνα με το Κέντρο Θαλασσίων Προϊόντων της Νορβηγίας, η σκανδιναβική χώρα είχε γνωρίσει ήδη παρόμοιο περιστατικό το 1991.
"Η εξάπλωση που είναι ταχύτατη γύρω από την ακτή της βόρειας Νορβηγίας δεν έχει σταματήσει", επανέλαβε η Διεύθυνση Αλιείας σε ανακοίνωση. Προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές, οι ιχθυοκαλλιεργητές άρχισαν μια μάχη με τον χρόνο για να μετατοπίσουν ή να θανατώσουν τα ψάρια προτού τα φύκια φθάσουν στα εκτροφεία τους. Το περιστατικό αυτό συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του σολομού, κατά 5,7% μέσα σε μια εβδομάδα, για να ξεπεράσει τις 65 κορώνες (6,7 ευρώ) το κιλό σήμερα μετά τη διαπραγμάτευση της τιμής του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.