Ανθρώπινη αλυσίδα προς το Σταυροβούνι

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο δάσος Σταυροβουνίου, έξω από την είσοδο του λατομείου της εταιρείας Σκύρα Λίμα Λτδ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, στις 2:00 μ.μ. όπου θα δημιουργηθούν ανθρώπινες αλυσίδες στην είσοδο του λατομείου καθώς και στον δρόμο που οδηγεί προς το Σταυροβούνι.


Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου. Τονίζουν ότι ένα τέτοιο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας ανήκει σε βιομηχανική ζώνη οχληράς βιομηχανίας που πρέπει να βρίσκεται μακριά από ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από ένα εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται καυτή άσφαλτο μέσα σε ένα πυκνό δάσος, 400 μέτρα από τη ζώνη Natura Σταυροβουνίου και ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα καταδρομεών (απέχουν περίπου 300 μέτρα από τον χώρο όπου η εταιρεία επιθυμεί να κάνει το εργοστάσιο).

Εκφράζονται συγκεκριμένοι φόβοι για επιμόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και των πλούσιων υδροφόρων στρωμάτων, για έντονη ηχορύπανση και για περαιτέρω αλλοίωση του όμορφου φυσικού πλούτου της περιοχής. Όλα αυτά, αποτελούν έντονη απειλή για την υγεία των κατοίκων των κοινοτήτων Κόρνου και Πυργών και για τη βιωσιμότητα της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας και της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου - του αρχαιότερου μοναστηριού της Κύπρου - που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή για 1700 χρόνια! Τέλος, επισημαίνεται και το ότι φυσικό περιβάλλον της περιοχής Κόρνου - Πυργών είναι ήδη βεβαρημένο από λατομεία, σκυροθραυστική μονάδα και μονάδα ανακύκλωσης αδρανών οικοδομικών υλικών, δραστηριότητες που διεξάγει στην περιοχή η εν λόγω εταιρεία.


Οι διαμαρτυρόμενοι  καλούν την Πολιτεία να σεβαστεί και  να προστατεύσει τα βασικά ανθρώπινά  τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα ασφαλές  και υγιεινό περιβάλλον. Ενάντια στη δημιουργία του εν λόγω εργοστασίου έχουν ήδη ταχθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου (με απόφασή της στις 28.2.19), το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυργών, άλλοι κοινοτάρχες, δήμαρχοι, η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων και Συγγενών Εθνοφρουρών, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, κόμματα, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (έχουν μαζευτεί έως τώρα 13000 περίπου υπογραφές).


Έχουν προηγηθεί  τέσσερις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (26.1.19, 6.2.19, 13.2.19, και 14.4.19) και δύο συνεδρίες με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος (6.2.19 και 13.2.19). Έχουν επιδοθεί δύο υπομνήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα οποία καλείται να παρέμβει ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου.


Στην εκδήλωση θα παραστούν, εκτός από τους κατοίκους Κόρνου και Πυργών, μοναχοί και φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές (νυν και υποψήφιοι) κοινοτάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι και μέλη κομμάτων και οικολογικών οργανώσεων, μέλη της Παγκύπριας  Επιτροπής Μητέρων και Συγγενών Εθνοφρουρών, αλλά και άτομα με περιβαλλοντικές ανησυχίες από όλη την Κύπρο.


Στην εκδήλωση θα γίνει μεταφορά ξύλινου Τίμιου Σταυρού ύψους 6 μέτρων και ύψωσή του στον χώρο όπου εδώ και δύο μήνες έχει στηθεί «αντίσκηνο αγώνα» μέσα στο δάσος Σταυροβουνίου, απέναντι από την κρατική γη στην οποία η εταιρεία Σκύρα Λίμα Λτδ επιθυμεί να εγκαταστήσει το εργοστάσιο ασφαλτικού σκυροδέματος. Της πομπής θα προπορεύονται μέλη του Τάγματος Οδοιπόρων Αγάπης με τύμπανα. Ο Τίμιος Σταυρός θα υψωθεί και θα τοποθετηθεί μόνιμα μπροστά στο αντίσκηνο.

 Την εκδήλωση πραγματοποιούν από κοινού η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών - Κόρνου και η ομάδα Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.


Πηγή: Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών - Κόρνου

Σύνταξη: Μιχάλης Χατζηγεωργίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.