Το μεγαλύτερο project για καθαρούς ωκεανούς

Ήταν ένα φιλόδοξο όνειρο, για  πολλούς «άπιαστο», που τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Κέρδισε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, των απλών πολιτών- εθελοντών, της Σίλικον Βάλεϊ, που θέλησε να συμβάλλει με τεχνολογικές καινοτομίες, ακόμη και της Wall Street, που βλέπει στα πάντα επενδυτικές ευκαιρίες.

Η πρωτοβουλία για τον μεγαλύτερο καθαρισμό των ωκεανών που έχει γίνει ποτέ, με τελικό στόχο  την απαλλαγή τους από το καταστροφικό πλαστικό, προχωράει, αλλά μετά σοβαρών εμποδίων.  Οι φόβοι για αποτυχία ενισχύονται, αλλά η ελπίδα δεν έχει πεθάνει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάθε χρόνο το ανθρώπινο γένος παράγει 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και πετάει στους ωκεανούς πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εάν δεν δράσουμε τώρα και αποφασιστικά, έως το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

boyan slat
O εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Μπόγιαν Σλατ.


Η ζοφερή αυτή προοπτική κινητοποίησε τον νεαρό Ολλανδό, Μπόγιαν Σλατ, ο οποίος σκέφτηκε ότι η πρόληψη δεν αρκεί. Το να μειώσουμε το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το πρόβλημα όμως είναι ήδη σοβαρό. Πρέπει να καθαριστούν οι τόνοι ρύπων που ήδη δοκιμάζουν τους ωκεανούς.
Ο Σλατ σε ηλικία 16 μόλις ετών, το 2013, ίδρυσε την εταιρεία Ocean Cleanup, η οποία και σχεδίασε μια πλατφόρμα που στερεώνεται στον βυθό της θάλασσας.
Η πλατφόρμα φέρει δύο βραχίονες μήκους 30 μιλίων τοποθετημένους σε γωνία ώστε να σχηματίζουν μια χοάνη που διοχετεύει τα απορρίμματα προς την κεντρική πλατφόρμα και τροφοδοτείται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες. Σχεδιάστηκε με στόχο να συγκεντρώνει 65 κυβικά μέτρα πλαστικού την ημέρα και τον Σεπτέμβριο του 2018 άρχισε να λειτουργεί.

thalassia molunsi plastiko

Στις αρχές του 2019 παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα στην λειτουργία της και ο υπέρμετρος ενθουσιασμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η ιδέα έδωσε θέση σε μία υπερβολική απογοήτευση.
Ωστόσο όπως σημειώνουν ειδικοί στο Forbes, το γεγονός ότι φέρνει με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του. Σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη από όλους όσους αρχικά ενθουσιάστηκαν: τους εθελοντές, τους τεχνολογικούς κολοσσούς για λύσεις στα προβλήματα και τους επενδυτές για χρηματοδότηση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.