Οι «28» της ΕΕ ζουν εις βάρος της Γης

Οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνουν τους πόρους της Γης πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι μπορούν να ανανεωθούν και καμιά τους δεν εφαρμόζει πολιτικές βιώσιμης κατανάλωσης, υποστηρίζεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση και του Δικτύου Παγκόσμιου Αποτυπώματος.

«Όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν πάνω από τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολίτες της το τρέχον διάστημα χρησιμοποιούν τους διπλάσιους πόρους από όσους μπορούν να ανανεωθούν στα οικοσυστήματα της ΕΕ», εξηγείται στην έκθεση των World Wide Fund for Nature (WWF) και Global Footprint Network.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την ημέρα που οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στην πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας για να ορίσουν την πορεία που θα χαραχθεί αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, αργότερα εντός του έτους, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η περιβαλλοντική προστασία είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες. Όμως οι απόψεις των 28 για το ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφέρουν πολύ, αφού επηρεάζονται σε καθοριστικό βαθμό από τις δεσπόζουσες βιομηχανίες τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλώνει σχεδόν το 20% της βιοϊκανότητας της Γης, παρότι συγκεντρώνει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση.

«Με άλλα λόγια, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες εάν όλοι κατανάλωναν με τον ρυθμό του μέσου Ευρωπαίου. Κι αυτό είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που βρίσκεται κατά προσέγγιση στον 1,7» πλανήτη, προστίθεται στο κείμενο.

Η περιβαλλοντική προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θίγονται στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών (23η-26η Μαρτίου). Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό ποια θα είναι η ηγεσία των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και το πρόγραμμά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πίεση ώστε οι χώρες μέλη της ΕΕ να γίνουν κλιματικά ουδέτερες ως το 2050, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε βαθμό που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και για τον τρόπο που ζει το ανθρώπινο είδος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, η μικρότερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, το Λουξεμβούργο, ήταν αυτή που ανάλωσε τους ανανεώσιμους πόρους της με τον ταχύτερο ρυθμό. Μέσα σε 46 ημέρες το 2019, είχε καταναλώσει όλο το μερίδιο που της αναλογούσε από τους πόρους της Γης, τονίζεται στο κείμενο.

Η φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία, είναι αυτή που θα περάσει τον περισσότερο χρόνο πριν αρχίσει να καταναλώνει οικολογικούς πόρους με πίστωση: η υπέρβαση θα γίνει τη 12η Ιουνίου. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η ημέρα υπέρβασης θα καταγραφεί νωρίτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο (1η Αυγούστου), σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν οι πάντες στον κόσμο είχαν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τον μέσο κάτοικο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -- αν εξέπεμπε τόσο διοξείδιο του άνθρακα, αν κατανάλωνε τόσα τρόφιμα, ξυλεία και ίνες, εάν καταλάμβανε τόσο οικοδομημένο χώρο -- η 10η Μαΐου θα ήταν η μέρα κατά την οποία η ανθρωπότητα θα είχε ήδη καταναλώσει τόσους πόρους της φύσης όσους ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Για το υπόλοιπο της χρονιάς, η ανθρωπότητα θα αναγκαζόταν να ζήσει ξοδεύοντας το φυσικό κεφάλαιο της Γης», προστίθεται.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.