NASA: Το 2018 ήταν η τέταρτη θερμότερη χρονιά, αισθητή πλέον η κλιματική αλλαγή

Η τέταρτη θερμότερη χρονιά από το 1880 που ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας του πλανήτη ήταν η περσινή, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες αναλύσεις της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

"Το 2018 ήταν μια εξαιρετικά ζεστή χρονιά", δήλωσε ο Γκάβιν Σμιτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard για διαστημικές μελέτες της Νέας Υόρκης, της NASA.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα που καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία.

Από τη δεκαετία του 1880, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας έχει αυξηθεί περίπου 1 βαθμό Κελσίου. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

"Το βασικό μήνυμα είναι ότι ο πλανήτης θερμαίνεται", είπε και τόνισε ότι "η κλιματική αλλαγή οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου που έχουμε βάλει στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 100 χρόνια".

Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές - παράκτιες πλημμύρες, κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις και αλλαγή των οικοσυστημάτων.

Η τάση αυτή δεν είναι νέα.

Εννέα από τους δέκα θερμότερους χειμώνες έχουν συμβεί από το 2005 και πέντε από τα θερμότερα χρόνια σημειώθηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ή από το 2014 έως το 2018.


Στην Αρκτική οι μεγαλύτερες επιπτώσεις, ανησυχία και για Ανταρκτική

Η τάση αύξησης της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην περιοχή της Αρκτικής, όπου το 2018 σημειώθηκε συνεχής απώλεια θαλάσσιου πάγου. Επιπλέον, η μαζική απώλεια από τους πάγους της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής συνέχισε να συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών και σε μερικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Σμιτ είπε ότι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος είναι η Αρκτική, η οποία θερμαίνεται μεταξύ δύο και τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

"Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συμβαίνει στην Αρκτική," κατέληξε.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ετήσιες απώλειες πάγου στην Ανταρκτική έχουν επιταχυνθεί κατά έξι φορές τα τελευταία 40 χρόνια και η τάση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει τα επίπεδα των θαλασσών να φτάσουν κατά μέτρα ψηλότερα στους επόμενους αιώνες, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανέφεραν επιστήμονες.

Οι απώλειες πάγου από την Ανταρκτική αυξήθηκαν στα 252 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως κατά την περίοδο 2009-17 από μέσο όρο 40 δισ. τόνους από το 1979 έως το 1990, σύμφωνα με μελέτη.


Αύξηση περιοχών που θα πλήττονται από πυρκαγιές στη Μεσόγειο

Αύξηση στον αριθμό των περιοχών που θα πλήττονται από πυρκαγιές κατά 40-100% αναμένουν οι επιστήμονες στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου μέχρι το 2099.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications, λόγος για την αύξηση των πυρκαγιών θα είναι η κλιματική αλλαγή.

Προκειμένου, αναφέρεται, να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, είναι αναγκαίο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την Συμφωνία του Παρισιού.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς θα σημαίνει αύξηση κατά 40% των περιοχών όπου θα μαίνονται πυρκαγιές, κυρίως στην Ισπανία.

Προειδοποιούν ταυτόχρονα ότι αύξηση κατά 3 βαθμούς κελσίου θα σημαίνει αύξηση κατά 100% των περιοχών που θα πλήττονται από πυρκαγιές.


Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή είπε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ΠΟΜ

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την αλλαγή του κλίματος, δημιουργώντας ένα νέο σταθμό παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πετέρι Τάλας.

Οι δηλώσεις του κ. Τάλας έγιναν πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο κ. Τάλας σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο, δημιουργώντας ένα νέο σταθμό για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνοντας ότι η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις περιοχές να υποφέρουν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η εξάτμιση του θαλάσσιου νερού, η συχνότητα της ξηρασίας, τάσεις, που, όπως είπε, θα συνεχιστούν, έχοντας μεγάλη επίδραση και πάνω στην κοινωνία, την γεωργία και τον τουρισμό.

Ο κ. Τάλας ανέφερε ακόμη ότι ότι υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κυρίως λόγω της έντονης ξηρασίας στη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες. Σημειώνοντας ότι η ξηρασία στην Αφρική θα αυξηθεί και ταυτόχρονα θα αυξηθεί ο πληθυσμός στην ήπειρο, ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξάνονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.