Koμισιόν: Τρία σενάρια για μια πιο βιώσιμη Ευρώπη ως το 2030

"Έγγραφο προβληματισμού σχετικά με τον οδικό χάρτη προς μια πιο βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030", παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Το έγγραφο παρουσιάζει επί της ουσίας τρία σενάρια για την τόνωση της συζήτησης "για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί συνέχεια στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης εντός της ΕΕ", ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πιθανώς ένας συνδυασμός ορισμένων στοιχείων από το καθένα.

Συγκεκριμένα:

- Μια γενική στρατηγική της ΕΕ για Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) που καθοδηγεί τις ενέργειες της ΕΕ και των κρατών μελών της.
- Συνέχιση της ενσωμάτωσης των SDG σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ από την Kομισιόν, χωρίς όμως να επιβάλλονται οι ενέργειες των κρατών μελών.
- Ενίσχυση της επικέντρωσης στην εξωτερική δράση με παράλληλη εδραίωση της τρέχουσας φιλοδοξίας αειφορίας σε επίπεδο ΕΕ.

Το σημερινό έγγραφο προβληματισμού επικεντρώνεται στα θεμελιώδη πολιτικά μεγέθη για τη μετάβαση στην αειφορία, τα οποία περιλαμβάνουν τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, τη διόρθωση των ανισορροπιών στο σύστημα διατροφής, τη μελλοντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, της κινητικότητας και της διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το έγγραφο επικεντρώνεται επίσης στους οριζόντιους μηχανισμούς που πρέπει να στηρίξουν τη μετάβαση στη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, τη χρηματοδότηση, την τιμολόγηση, τη φορολογία και τον ανταγωνισμό, την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα ευρήματα της Κομισιόν, τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 έχουν την υψηλότερη βαθμολογία κατά μέσο όρο για τους στόχους SDG 1 (μείωση της φτώχειας σε όλες τις μορφές της παντού) και έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία κατά μέσο όρο για το SDG 3 (Διασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες). Τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 βαθμολογούνται κατά μέσο όρο τα χαμηλότερα για το SDG 12 (Διασφάλιση βιώσιμων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής) και για το SDG 14 (ωκεανοί, θάλασσες, θαλάσσιοι πόρους για βιώσιμη ανάπτυξη).
Υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την επίτευξη του SDG 10 (Μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών).

Καταγράφεται δε ότι "η σημερινή κουλτούρα κατανάλωσης συμβάλλει στην εξάντληση του φυσικού μας κεφαλαίου και προκαλεί αλλαγές στο κλίμα". Με τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, υπολογίζεται καθαρό οικονομικό όφελος ύψους 1,8 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη έως το 2030, δημιουργία πάνω από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ έως το 2030 και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται επίσης ότι η παραγωγή τροφίμων συνεχίζει να επιβαρύνει το περιβάλλον και το 20% των τροφίμων σπαταλιέται. Η γεωργία της ΕΕ έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% και τα επίπεδα των νιτρικών στα ποτάμια κατά 17,7% από το 1990, ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

Ένα παγκόσμιο σύστημα διατροφής και γεωργίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα οικονομική αξία άνω των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, με δημιουργία 200 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2050, υψηλότερα εισοδήματα, αποκατάσταση των φυσικών πόρων και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Επιπλέον η Κομισιόν καταγράφει ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 40% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας και οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 27% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει 900.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας ως το 2030 με την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και εξοικονόμηση 300 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.