Υπερθέρμανση γης - καμπανάκι κινδύνου από ΟΗΕ

Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να προβεί άμεσα σε βαθιές αλλαγές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς της προκειμένου να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα και να αποτρέψει καταστροφικές συνέπειες για την βιόσφαιρα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης 91 επιστημόνων που συντάχθηκε υπό την αιγίδα του Διακυβερνητικού Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που αξιολογεί την δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του πλανήτη.
Η έκθεση επισημαίνει πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ήδη αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την εποχή πριν την βιομηχανική επανάσταση, και προειδοποιεί πως εάν η θέρμανση φτάσει τους 2 βαθμούς οι κίνδυνοι τόσο για τους ανθρώπους όσο και για άλλα είδη θα αυξηθούν επικίνδυνα.
Οι μελετητές καλούν τους πολιτικούς ηγέτες των 190 και πλέον χωρών που έχουν υπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, επισημαίνοντας πως αύξηση που θα προσεγγίζει τους 2 βαθμούς θα έχει σοβαρές και πιθανώς μόνιμες συνέπειες για την ζωή στην Γη.
Ο στόχος των 1,5 βαθμών σημαίνει σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά της ανθρωπότητας στην αξιοποίηση της γης, την ενεργειακή πολιτική, την βιομηχανία, στις μετακινήσεις και στην αστική δόμηση. Οι καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030 και να μηδενιστούν γύρω στο 2050.
Πέραν της στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτό απαιτεί αποκατάσταση κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων και «σύλληψη» διοξειδίου του άνθρακα που ήδη έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα, κάτι που έως σήμερα δεν είναι τεχνολογικά δυνατό σε μεγάλη κλίμακα.
Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τους συμμετέχοντες να περιορίσουν την θέρμανση «σαφώς κάτω» από το φράγμα των 2 βαθμών Κελσίου, δίχως να ποσοτικοποιεί τι σημαίνει το «σαφώς».
Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα σημαίνει πως έως το 2100 θα έχει εξαφανιστεί το σύνολο των κοραλλιογενών υφάλων, ενώ ο Αρκτικός Ωκεανός θα βιώνει τουλάχιστον ένα καλοκαίρι χωρίς παγωμένα νερά ανά δεκαετία. Η καταστροφή οικοσυστημάτων και οι αλλαγές στο επίπεδο των θαλασσών θα θέσουν σε κίνδυνο οικοσυστήματα και παραθαλάσσιες κοινότητες.
Και στην περίπτωση των 1,5 βαθμών τα αποτελέσματα θα είναι σοβαρά, με εξαφάνιση του 70 έως 90% των κοραλλιογενών υφάλων, όμως ο Αρκτικός Κύκλος θα βιώνει μόνο ένα καλοκαίρι χωρίς πάγο ανά αιώνα.
«Κάθε επιπλέον κομμάτι θέρμανσης έχει σημασία, ειδικά με δεδομένο ότι θέρμανση κατά 1,5 βαθμούς ή υψηλότερα αυξάνει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων και μη αναστρέψιμων αλλαγών, όπως απώλεια κάποιων οικοσυστημάτων», δήλωσε ο Χανς-Ότο Πόρτνερ, επικεφαλής μια εκ των τριών ομάδων εργασίας που εκπόνησαν την μελέτη.

Πηγή: skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.