Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ανάγκη διαμόρφωσης συμπεριφορών θετικών προς το περιβάλλον και να ενισχύσει την γενικότερη προσπάθεια που η Κύπρος καταβάλλει να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους της ΕΕ σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, οργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, στο μόλο Λεμεσού, το "Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού 2018".
 
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν η Green Dot Κύπρου και οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού, παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, κατά την οποίαν όλοι οι Δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να στηρίξουν εκδηλώσεις που προωθούν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, ενώ την ίδια ώρα βοηθούν στην αλλαγή κουλτούρας από τους ίδιους τους πολίτες, που οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο.
 
Εκ μέρους των Δημάρχων της μείζονος Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε την Green Dot Κύπρου για τη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια και για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, τονίζοντας πως "η ανακύκλωση είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη, δεν είναι απλά θέμα πολιτισμού και σεβασμού προς το περιβάλλον ή σύμπλευσης με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι και πλέον θέμα ουσίας πλέον".
 
Συγκεκριμένα, όπως είπε, πλέον οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν την ανάγκη για διαχείριση των απορριμμάτων τους,  αφού με τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) έχουν αυξηθεί οι χρεώσεις διαχείρισης και ως εκ τούτου, τα τέλη σκυβάλων των δημοτών.
 
Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως, από έξι ευρώ που χρεωνόταν ο τόνος απορριμμάτων στον σκουπιδότοπο στο Βατί, με τη λειτουργία της Μονάδας ΟΕΔΑ Πεντακώμου, η χρέωση έφτασε περί τα 25 ευρώ τον τόνο, ενώ το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 40 ευρώ τον τόνο, όταν αρχίσει να γίνεται διαχείριση του τελικού προϊόντος.
 
Προσπάθεια όλων, συνέχισε, είναι να συγκρατήσουμε το κόστος σε "ανεκτά για τους πολίτες επίπεδα", ωστόσο υπογράμμισε πως αυτό εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τους ίδιους τους δημότες, που πρέπει να κάνουν τρόπο ζωής την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και άλλες μεθόδους μείωσης των απορριμμάτων τους.
 
"Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρξει δημότης που να μην ανακυκλώνει, είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και για την τσέπη μας", συμπλήρωσε.
 
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Green Dot Κύπρου, Μάριος Χατζηγαβριήλ, ανέφερε πως το φεστιβάλ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο μόλο Λεμεσού με στόχο την προβολή της ανακύκλωσης ως αναπόσπαστο κομμάτι του "ΕΥ ΖΗΝ", μέσα από την παράδοση του τόπου μας.
 
 Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πρόσθεσε, θα υπάρχουν διάφορα δρώμενα που θα προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για το περιβάλλον με διασκεδαστικό τρόπο, ενώ σε διάφορα περίπτερα θα γίνεται ενημέρωση για ποικίλα περιβαλλοντικά θέματα. Παράλληλα, θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις "και όλα χωρίς κανένα κόστος για τον επισκέπτη".  Επίσης, θα λειτουργούν περίπτερα με φαγητό και ποτό, σε ειδικά χαμηλές τιμές.

Υπενθυμίζοντας πως, το είναι και φέτος αφιερωμένο στην εκστρατεία "Re-Think" για την προώθηση της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην οποίαν η Green Dot Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος, ο κ.Χατζηγαβριήλ τόνισε πως "η μείωση των απορριμμάτων επιβάλλεται πλέον στη Λεμεσό, αφού η λειτουργία της ΟΕΔΑ Πεντακώμου έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης τους και η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει τις ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στο Πεντάκωμο και μάλιστα χωρίς κόστος, αφού από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι τοπικές αρχές δεν συνεισφέρουν στο κόστος του προγράμματος ανακύκλωσης".  
 
Όπως εξάλλου επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, την ώρα που άλλες  ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται κοντά στους στόχους ανακύκλωσης των απορριμμάτων τους σε ποσοστό 70%, στην Κύπρο το ποσοστό των παραγόμενων σκουπιδιών που ανακυκλώνονται δεν ξεπερνά το 10%.
 
Υπογραμμίστηκε δε ότι η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων μόλις σε ποσοστό 20%, την ώρα που η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος είναι η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και η κομποστοποίηση τους, που μπορεί να συνεισφέρει σε ποσοστό 50%.
 
Το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18:00, με τους διοργανωτές να απευθύνουν ανοικτή πρόκληση σε όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους.
 

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.