To ΔΕΕ καταδίκασε τη Μάλτα σε σχέση με την προστασία επτά ειδών αγρίων πτηνών

To Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε σήμερα τη Μάλτα για την ελλειπή προστασία σε σχέση με επτά είδη πτηνών, κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, καθώς η εν λόγω χώρα είχε θεσπίσει ειδικό καθεστώς εξαιρέσεων επί της σχετικής νομοθεσίας.



Το Δικαστήριο της ΕΕ, με τη σημερινή του απόφαση κρίνει, πρώτον, ότι τα μέτρα του 2014 και του 2015, τα οποία επιτρέπουν την παγίδευση σπίνων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, δεν είναι σύμφωνα με την οδηγία, δεδομένου ότι ουδέν αναφέρουν σε σχέση με την ανυπαρξία άλλης ικανοποιητικής λύσεως.

Το Δικαστήριο μάλιστα υπενθυμίζει τη νομολογία του σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν επεμβάσεις που θίγουν τα προστατευόμενα είδη μόνο βάσει αποφάσεων που περιέχουν ακριβή και επαρκή αιτιολογία όσον αφορά τις προϋποθέσεις της οδηγίας.

Κρίνει δε ότι οι επίμαχες δηλώσεις δεν περιέχουν τέτοια αιτιολογία. Συγκεκριμένα, πέραν του ότι ουδέν αναφέρουν σε σχέση με την ανυπαρξία άλλης ικανοποιητικής λύσεως, δεν παραπέμπουν στις τεχνικές, νομικές και επιστημονικές εκθέσεις που είχαν υποβληθεί στη συμβουλευτική επιτροπή για θέματα διατηρήσεως αγρίων πτηνών, ούτε στις συστάσεις που στηρίχθηκαν στα στοιχεία αυτά.

Επιπλέον το ΔΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μάλτα δεν τήρησε την προϋπόθεση της οδηγίας σύμφωνα με την οποία η επιτρεπόμενη εξαίρεση μπορεί να αφορά μόνο «μικρές ποσότητες» πτηνών, καθώς η προϋπόθεση περί «μικρών ποσοτήτων» δεν μπορεί να πληρούται αν η κατά παρέκκλιση επιτρεπόμενη θήρα πτηνών δεν εξασφαλίζει τη διατήρηση του πληθυσμού των συγκεκριμένων ειδών σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το Δικαστήριο εκτιμά ότι η Μάλτα δεν παρέσχε επαρκείς αποδείξεις περί του ότι η προϋπόθεση αυτή πληρούται.

Συναφώς, το Δικαστήριο επισημαίνει ειδικότερα ότι, σύμφωνα με μια μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης BirdLife Malta του 2007, η παγίδευση στη Μάλτα είναι τόσο εντατική, ώστε μόνον ελάχιστα άτομα από καθένα από τα κοινά είδη σπίνων αναπαράγονται συνήθως στο νησί, ενώ αναπαράγονται σε μεγάλο αριθμό σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.   

Επιπλέον, το Δικαστήριο παρατηρεί ότι, μολονότι η Μάλτα υποστηρίζει ότι έλαβε υπόψη μόνον τους πληθυσμούς αναφοράς που προέρχονται από χώρες των οποίων οι πληθυσμοί είναι σταθεροί ή αυξήθηκαν, η επιλογή των πληθυσμών αυτών στην οποία προέβη η Μάλτα δεν ήταν πάντοτε σύμφωνη με τη δηλωθείσα μεθοδολογία.

Από τεχνικά σημειώματα των αρχών της Μάλτας προκύπτει, έτσι, ότι οι εν λόγω αρχές έλαβαν υπόψη, για τη φθινοπωρινή περίοδο συλλήψεως του 2015, πληθυσμούς αναφοράς που παρουσίαζαν μείωση ή των οποίων η κατάσταση διατήρησης δεν ήταν γνωστή.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, όταν η προϋπόθεση περί θήρας σε μικρές ποσότητες δεν πληρούται, η εκμετάλλευση των πτηνών με θήρα ασκούμενη για ψυχαγωγικό σκοπό δεν μπορεί, εν πάση περιπτώσει, να θεωρηθεί ορθολογική. Επιπροσθέτως, το Δικαστήριο φρονεί ότι δεν πληρούται ούτε η προϋπόθεση κατά την οποία μόνον η επιλεκτική σύλληψη ζωντανών σπίνων μπορεί να επιτραπεί.

Ειδικότερα, λαμβανομένου υπόψη ότι οι αρχές της Μάλτας παραδέχθηκαν την ύπαρξη «παρεμπιπτόντως συλλαμβανομένων» πτηνών, το Δικαστήριο επισημαίνει τον μη επιλεκτικό χαρακτήρα της μεθόδου συλλήψεως με δίχτυα.
     
Τέλος, το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μάλτα δεν απέδειξε ότι η επίμαχη εξαίρεση εφαρμόζεται υπό αυστηρά ελεγχόμενους όρους κατά την έννοια της οδηγίας. Το Δικαστήριο φρονεί ότι στο πλαίσιο της Μάλτας, που χαρακτηρίζεται από υψηλό αριθμό κατόχων αδείας, ήτοι άνω των 4 000, καθώς και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων παγίδευσης, ήτοι άνω των 6 400, το ότι μόνον το 23 % των θηρευτών υποβλήθηκαν σε ατομικούς ελέγχους φαίνεται ανεπαρκές.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:12

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.