Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %12 %554 %2018 %15:%Ιουν

Οκτώβριο οι αποζημιώσεις για χαλαζοπτώσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ως τις αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς από τις χαλαζοπτώσεις στις περιοχές Τροόδους και Πιτσιλιάς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής σήμερα από τους αρμόδιους.Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής παρουσίασε στην Επιτροπή νέο σχέδιο 5 σημείων για την πολιτική αγροτικής ασφάλισης με το οποίο συμφωνούν, αγροτικές οργανώσεις, προσωπικό και ΔΣ του Οργανισμού Αγροτικής Ασφάλισης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις χαλαζοπτώσεις, είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Γεωργίας και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών «τα χρήματα υπάρχουν».  

Πρόσθεσε ότι «δεν θα χρειαστεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να έρθει η Κυβέρνηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να εξεύρει τα εκατομμύρια τα οποία θα χρειαστούν για τις αποζημιώσεις».

Υπάρχουν, είπε, «στα ταμεία του κράτους», προσθέτοντας ότι «ούτε θα υπάρχει και οποιαδήποτε χρονοτριβή».

Εκτιμούμε, σημείωσε ο κ. Δίπλαρος, ότι Σεπτέμβριο - αρχές Οκτωβρίου θα καταβληθεί το πρώτο μέρος της αποζημίωσης, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, συμπληρωθούν όλα τα σχετικά έντυπα και αφού υποβληθούν στο Υπουργείο Γεωργίας τότε εκείνο θα αποταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ «πρώτο θετικό είναι το γεγονός ότι τα χρήματα υπάρχουν».

Δεν θα αναζητηθούν από την ΕΕ, είπε, «τουλάχιστον στο παρόν στάδιο για να υπάρξει καθυστέρηση στην αποζημίωση, ούτε και τα ταμεία είναι άδεια, όπως μας λέχθηκε από τον αρμόδιο υπεύθυνο του Υπουργείου Οικονομικών που ήταν στη σύσκεψη στη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας».

Αυτό, ανέφερε ο κ. Δίπλαρος, «είναι κάτι που χαιρετίζουμε ως ΔΗΣΥ αλλά σίγουρα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι αγροτικές οργανώσεις».

Σε ερώτηση για το ύψος των αποζημιώσεων, απάντησε ότι «παρά το γεγονός ότι γίνεται ακόμη η διαδικασία καταγραφής το κόστος των αποζημιώσεων υπολογίζεται να είναι μεταξύ 3 – 5 εκατ. ευρώ».
 
Νέα πρόταση 5 σημείων από Καδή για πολιτική γεωργικής ασφάλισης
--------


Εξάλλου ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, σημειώνοντας  ότι «ως ΔΗΣΥ αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο οργανισμός έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του με μια ζημιά της τάξης περίπου των €70 εκατ.»

«Είναι γι' αυτό το λόγο που χαιρετίζουμε τη νέα πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, όπως κατατέθηκε σήμερα», είπε.
Πρόκειται, ενημέρωσε, για μια νέα πρόταση 5 σημείων η οποία αφορά την πολιτική για τη νέα γεωργική ασφάλιση στη βάση ταμείου προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, η πρόταση προνοεί τη δημιουργία ειδικού ταμείου προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, το ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις σχετικές με τη διαχείριση κινδύνων στην πρωτογενή παραγωγή και θα χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τις αναθεωρημένες υποχρεώσεις / εισφορές των αγροτών οι οποίοι θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις.

«Θα γίνεται παράλληλα η συνεισφορά του κράτους. Δεν θα αναμένουμε  από την ΕΕ να συνεισφέρει σε αυτό το ταμείο σε πρώτη φάση», είπε.

Διευκρίνισε ότι «θα καταβάλει από την αρχή του χρόνου το κράτος ένα ποσό είτε 4 είτε 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα μισά οι παραγωγοί μας και από αυτό το ταμείο θα φεύγουν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες».

Προβλέπεται ακόμη, ανέφερε, «με βάση το σχέδιο αυτό τερματισμός πλέον της λειτουργίας του ΟΓΑ και μεταφορά του προσωπικού του στη δημόσια υπηρεσία, διαφυλάττοντας και την πείρα και την εμπειρία».

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ ενημέρωσε ότι μέσα από τον κύκλο επαφών του Υπουργού Γεωργίας, διαφαίνεται πως οι αγροτικές οργανώσεις, το προσωπικό του ΟΓΑ και το ΔΣ συμφωνούν με αυτή την νέα πρόταση 5 σημείων, η οποία παρουσιάστηκε από τον κ. Καδή

«Είναι προς την ορθή κατεύθυνση, χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και επιτέλους δίνουμε απάντηση στον αγροτικό κόσμο όσον αφορά τις ζημιές και τα ασφάλιστρα τα οποία θα καταβάλει», είπε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %12 %622 %2018 %16:%Ιουν