Στυλιανίδης: Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος της ΕΕ για Ανθρωπιστική Bοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε  από το Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία στις 18 και 19 του Μάη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες και συλλογικές ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.
«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.  Αλλά και ο πλανήτης. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι "ψεύτικα νέα".  Αντιθέτως.  Είναι η σημερινή σκληρή πραγματικότητα» είπε.
Επομένως, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, χρειάζεται να δουλέψουμε συλλογικά για να βρούμε λύση στο πρόβλημα, σημειώνοντας πως  «έπρεπε να είχαμε ήδη βρει τη λύση διότι φοβάμαι ότι μας πρόλαβαν τα γεγονότα».
Ερωτηθείς για το χαρτοφυλάκιό του, είπε ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής οι ανάγκες της ανθρωπιστικής βοήθειας και η διαχείριση των κρίσεων έχουν αλλάξει χαρακτήρα.
«Η νέα πραγματικότητα μας επηρεάζει όλους. Καμία χώρα, καμία πόλη, καμία κοινότητα δεν είναι απομονωμένη ή μένει ανεπηρέαστη από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του φαινομένου. Γι αυτό για την αντιμετώπισή της απαιτείται συλλογική προσπάθεια και μια παγκόσμια απάντηση».
Ο κ. Στυλιανίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου ταξίδεψε για παρακολούθηση και συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι εμφανείς.
«Είδα τη ξηρασία και τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, όπου λόγω της ξηρασίας χάνονται περιουσίες, αυξήθηκε ο υποσιτισμός και η λειψυδρία» είπε.  
Όλα αυτά, πρόσθεσε, οδηγούν στη φτώχεια και σε αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών που αναπόφευκτα δημιουργούν νέα κύματα εκτοπισμένων και  αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει δραματικά τις ανθρωπιστικές ανάγκες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.
Από την άλλη, συνέχισε, η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη αύξηση των φυσικών καταστροφών που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.
Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είπε ότι είναι περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. 
«Η Κύπρος, για παράδειγμα, μόλις πριν από τρία χρόνια, υπέστη μία από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Σολέας».
Ερωτηθείς ποια τα βήματα που λαμβάνονται από την Κομισιόν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, Η ΕΕ πρωτοστατεί για την υλοποίησή της.
Εξήγησε ότι η ΕΕ έχει θέσει έναν πολύ ξεκάθαρο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40% σε όλους τους τομείς της οικονομίας έως το 2030, ενώ  ταυτόχρονα, έχει υιοθετήσει ένα καινοτόμο νομοθετικό πλαίσιο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πέραν τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα: την υιοθέτηση του rescEU, που αποτελεί πρόταση του κ. Στυλιανίδη για αναβάθμιση του υπάρχοντος ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα της φιλοσοφίας και της πολιτικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ενισχύει με πρακτικό τρόπο το αίσθημα ασφάλειας του Ευρωπαίου πολίτη και διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να τον προστατεύσει την ώρα της κρίσης» ανέφερε.
Χαρακτηρίζοντας το rescEU ως την απάντηση στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είπε ότι είναι η συλλογική απάντηση στις ολοένα και αυξανόμενες φυσικές καταστροφές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη: στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού. 
Στόχος, ανέφερε, είναι η προστασία της ζωής και των περιουσιών των Ευρωπαίων πολιτών μέσα από την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Κληθείς να αναφέρει σε τι διαφέρει το rescEU από το σημερινό Μηχανικό Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ο υπάρχον Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σχεδιάστηκε σε άλλη χρονική συγκυρία για να απαντήσει σε διαφορετικές ανάγκες άλλων καιρών και ότι ο Μηχανισμός όπως είναι σήμερα συντονίζει την αποστολή βοήθειας, σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.
Με το rescEU, σημείωσε, η ΕΕ θα αποκτήσει τα δικά της μέσα και θα έχει τη δυνατότητα να τα κινητοποιεί όταν υπάρχουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος και αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας του rescEU.
Ο Κύπριος Επίτροπος στην ΕΕ είπε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας όταν τα εθνικά μέσα δεν θα επαρκούν για να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή ενώ την ίδια στιγμή θα αυξήσουμε τα οικονομικά κίνητρα ώστε τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις δικές τους δυνατότητες.
Επισήμανε  ότι το rescEU, όμως, δεν υποκαθιστά με κανένα τρόπο τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές και δυνατότητες.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η πρόληψη είναι ο δεύτερος πυλώνας του rescEU διευκρινίζοντας ότι  μέσα από το rescEU θα βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τα εθνικά συστήματα αξιολόγησης και διαχείρισης καταστροφών επιμένοντας στην πρόληψη.
«Διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάει χέρι με χέρι με την εθνική ευθύνη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας πρόληψης απέναντι στα αυξανόμενα φαινόμενα φυσικών καταστροφών» συνέχισε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές για την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είπε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, πολλές από τις δραστηριότητες συνεργασίας της ΕΕ στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή έχουν μια κεντρική περιβαλλοντολογική διάσταση.
«Έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όπως το ClimaSouth, έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών προκλήσεων στη γειτονιά μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, είπε ότι προωθείται ένα διαρθρωμένο διάλογο περιφερειακής πολιτικής για την κλιματική δράση μέσω της "Ένωσης για τη Μεσόγειο".
«Η δήλωση της "Ένωσης για τη Μεσόγειο" για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή τον Μάιο του 2014, ενθάρρυνε τα μέλη της να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παλέψουν μαζί για την πράσινη οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε.
Σε σχέση με το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το Συνέδριο αυτό έγινε στην Κύπρο, λέγοντας ότι η  Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά λόγω και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Είναι επίσης, συνέχισε, μια χώρα που έχει βιώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Επομένως, η φιλοξενία αυτού του Συνεδρίου στην Κύπρο ήταν περίπου αυτονόητη. Και θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο Κύπρου για την πρωτοβουλία αυτή».
Πέραν τούτου, ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανέφερε ότι η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού έγκριτων επιστημόνων και ειδικών έδωσε την ευκαιρία για μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για τις τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι κάθε ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων γι αυτό το μεγάλο θέμα είναι από μόνη της σημαντική. 
Προειδοποίησε όμως ότι «τα περιθώρια, ωστόσο, είναι στενά.  Χρειαζόμαστε δράσεις.  Δράσεις σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο για να μπορέσουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε της προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Καταλήγοντας, είπε ότι στο Συνέδριο κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για τις οποίες, εξέφρασε την ελπίδα να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν και θα παραμείνει αρωγός τέτοιων πρωτοβουλιών» ανέφερε τέλος ο κ. Στυλιανίδης.
Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.