Πολεοδομία Πάφου: Στον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης οι κατοικίες στις Θαλασσινές Σπηλιές

Το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Πάφου αναφέρει ότι η ανέγερση έξι κατοικιών στις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας γίνεται στη βάση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης και κατόπιν διαβούλευσης με όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα και υπηρεσίες, των οποίων η θετική γνωμάτευση εξασφαλίστηκε πριν τη χορήγηση των πολεοδομικών αδειών. 

Απαντώντας σε δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά το θέμα, το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Πάφου αναφέρει σε ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ότι το τεμάχιο όπου ανεγείρονται οι επαύλεις, εμπίπτει στη ζώνη παραθεριστικής της Πέγειας από το 2008, η οποία αποτελεί ζώνη ανάπτυξης, με επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης και ποσοστό κάλυψης 15%, επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων δύο, επιτρεπόμενο ύψος 8.30 μ.

Αναφέρει ακόμα ότι το τεμάχιο αυτό επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος του από τη ζώνη προστασίας της παραλίας και γειτνιάζει με περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Σύμφωνα με την Πολεοδομία, για το τεμάχιο αυτό, χορηγήθηκαν, μετά από αίτηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, δύο πολεοδομικές άδειες, που αφορούσαν η μια τη μετατροπή του χωραφιού σε οικόπεδο, ως απαιτείται από τη νομοθεσία πριν την οποιαδήποτε οικοδομική ανάπτυξη τεμαχίων και η άλλη, την ανέγερση έξι παραθεριστικών κατοικιών, που αποτελεί την επιτρεπόμενη χρήση για τη ζώνη αυτή.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πριν τη χορήγηση των πολεοδομικών αυτών αδειών, έγιναν διαβουλεύσεις και εξασφαλίστηκε η θετική γνωμάτευση όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών, ανάμεσα τους και της Επιτροπής Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Προϊσταμένου Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Επαρχιακού Μηχανικού Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου κ.α. Επίσης, έγινε διαβούλευση με τον Δήμο Πέγειας, με βάση τις απόψεις του οποίου, επιβλήθηκαν οι απαιτούμενες παραχωρήσεις στο δημόσιο (διεύρυνση οδικού δικτύου, κάθετος δημόσιος πεζόδρομος προς την παραλία για ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και περιμετρικό δημόσιο πράσινο για προστασία της ακτής, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας).
Όπως τονίζεται, οι πολεοδομικές άδειες χορηγήθηκαν στις 16/5/2017, με τις οποίες επιτράπηκε ανέγερση έξι διώροφων κατοικιών, με βάση τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 15%, ύψος περί τα 8.00μ και με ειδικούς όρους για περιορισμό της ανάπτυξης, εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας και με ενσωμάτωση στις πολεοδομικές άδειες των όρων που επέβαλαν τα άλλα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες.
Αναφέρεται ακόμα ότι στη συνέχεια και λόγω του ότι διαφάνηκε κατόπιν χωρομετρικής εργασίας που έκαναν οι αιτητές ότι, μικρό μέρος του δημόσιου πρασίνου ενέπιπτε εντός της θάλασσας λόγω διάβρωσης, οι αιτητές κατόπιν προτροπής του Δήμου Πέγειας κατέθεσαν αίτηση και η Πολεοδομική Αρχή χορήγησε Έγκριση Τροποποιημένων Σχεδίων των πολεοδομικών αδειών, με την τροποποίηση της θέσης του δημόσιου πεζόδρομου προς την ακτή και του χώρου πράσινου ώστε αυτός να ευρίσκεται εκτός του διαβρωμένου μέρους του τεμαχίου χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται οτιδήποτε σε σχέση με την επιτραπείσα ανάπτυξη.
Καταλήγοντας, τονίζεται ότι η Πολεοδομική Αρχή είναι υποχρεωμένη να εξετάζει την κάθε αίτηση, στη βάση των προνοιών της κείμενης νομοθεσίας, διαβουλευόμενη και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τμημάτων, όπως έπραξε και στην παρούσα περίπτωση. Οι όποιες αποφάσεις της θα πρέπει να είναι νόμιμες και τεκμηριωμένες, γιατί αυτές (ειδικότερα οι αρνήσεις χορήγησης πολεοδομικών αδειών), υπόκεινται σε Ιεραρχικές Προσφυγές και Προσφυγές στο Ανώτατο καθώς και σε Αιτήσεις Αποζημιώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.