Βάσεις: "Ξήλωμα" συστημάτων παγίδευσης πουλιών

Παράνομες σωλήνες άρδευσης, μήκους 2 χιλιομέτρων, κατέστρεψαν οι βρετανικές βάσεις στην περιοχή Ακρωτηρίου Πύλας, που τοποθετήθηκαν από εγκληματικές σπείρες παγίδευσης πουλιών.

Σε ανακοίνωση, οι βρετανικές δυνάμεις Κύπρου σημειώνουν ότι οι σωλήνες τοποθετούνται για να προωθηθεί η ανάπτυξη ακακιών που φυτεύονται σκοπίμως και χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διχτύων με σκοπό την παγίδευση αποδημητικών πουλιών.
Ο εκπρόσωπος των Βάσεων Σων Τάλλυ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα της παγίδευσης πουλιών».
Εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητα των Αρχών των Βάσεων για αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, ενόψει της επικείμενης αποδημητικής περιόδου, τονίζοντας ότι η ειδική Ομάδα Δράσης κατά του Εγκλήματος (CAT) θα περιπολεί νυχθημερόν και ότι ο κάθε παγιδευτής θα συλλαμβάνεται και θα διώκεται ποινικώς.
Τον περασμένο μήνα, οι Βάσεις κατέστρεψαν πέραν του ενός χιλιομέτρου σωλήνων και την περασμένη εβδομάδα δικαστήρια των Βάσεων επέβαλαν ποινές φυλάκισης σε τρεις παραβάτες που παγίδευαν πουλιά, από τέσσερις μέχρι έξι μήνες, μαζί με πρόστιμα €900.
Η αποφασιστικότητα των Βάσεων να ανιχνεύει, να αποτρέπει και να διακόπτει τη δραστηριότητα παράνομων παγιδευτών αποδείχθηκε την περασμένη αποδημητική περίοδο, όταν χρησιμοποιήθηκαν κρυμμένες κάμερες σε κοινή δράση με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία Πουλιών για τη σύλληψη παγιδευτών. Αυτή η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά διώξεων και συνέβαλε στη σύλληψη ή κατηγορία σχεδόν 80 παγιδευτών για εγκλήματα σχετικά με πουλιά, και σε κάποιους επιβλήθηκε πρόστιμο μέχρι και €2.500.
Ο κ. Τάλλυ ανέφερε ότι η παράνομη άρδευση αποτελούσε και κίνδυνο για τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται με πραγματικά πυρά. «Αυτές οι σωλήνες τοποθετούνται αδιάκριτα, εν αγνοία του προσωπικού των Βάσεων. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτελέσουν την αιτία ενός σοβαρού δυστυχήματος», επεσήμανε.
Όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επικείμενη αποδημητική περίοδο, ο κ. Τάλλυ είπε ότι «έχουμε ολοκληρωμένα και ευρείας κλίμακας σχέδια για να ανιχνεύουμε και να συλλαμβάνουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να κυνηγήσει πουλιά παράνομα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «4% της Αστυνομικής Δύναμης των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων ασχολείται αποκλειστικά με δραστηριότητες κατά της παγίδευσης πουλιών κατά την αποδημητική περίοδο».
Την προηγούμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017, η ομάδα κατά της παγίδευσης πουλιών κατάσχεσε πέραν των 800 διχτύων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης BirdLife, σε μία αποδημητική περίοδο 20 εβδομάδων, αυτά τα δίχτυα θα μπορούσαν να παγιδεύσουν πέραν των 280.000 πουλιών. Οι Βάσεις κατάσχεσαν εξοπλισμό παγίδευσης πουλιών αξίας πέραν των €75.000.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.