Έναρξη της δράσης για μείωση πλαστικών αποβλήτων στην Κύπρο

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για τις πηγές και τις άμεσες συνέπειες που προκαλεί η απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα, και ταυτόχρονα στην παροχή καινοτόμων προτάσεων για περιορισμό του προβλήματος, ανακοινώνεται η έναρξη της πρωτοβουλίας «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables», το οποίο βραβεύτηκε από το Πριγκιπάτο του Μονακό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η δράση, όπως αναφέρεται,  στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των άμεσα εμπλεκομένων βασικών παραγόντων, οι οποίοι συμβάλλουν, επηρεάζονται ή λαμβάνουν αποφάσεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, και στην ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων.

Συγκεκριμένα, το έργο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού που βρίσκονται διάσπαρτα στις κυπριακές παραλίες, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι για την προστασία της παραλίας και να περιορίσουν την ποσότητα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, που εγκαταλείπονται από τους λουόμενους.

Για την υλοποίηση της δράσης, πραγματοποιείται μια εκτενής εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Κύπρο, κατά την οποία η ομάδα της ΑΚΤΗΣ με τη συνοδεία εθελοντών, επισκέπτεται τους παραλιακούς χώρους εστίασης/ποτού και οι ιδιοκτήτες «λαμβάνουν γνώση» για το πώς μπορούν να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι.

Παρέχεται στους ιδιοκτήτες ένας συνοπτικός αλλά περιεκτικός οδηγός που περιγράφει τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για να ελαχιστοποιήσουν τα πλαστικά απόβλητα.

Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, στις 16:00 στη δημοτική Παραλία Γεροσκήπου (περιοχή Ρίκκος) με την παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο Angel Lossada, εκπροσώπων του Δήμου Γεροσκήπου και συμμετοχή ομάδας εθελοντών από διάφορα κοινωνικά σύνολα.

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή διαγωνισμού, στον οποίο οι συμμετέχοντες-ιδιοκτήτες εστιατορίων/μπαρ θα αξιολογούνται στη βάση της αποτελεσματικής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων και εφαρμογής καλών περιβαλλοντικών πρακτικών κατά τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται πως το έργο «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Fighting Plastic Pollution in the Mediterranean” του Beyond Plastic Med (BeMed), με στόχο την αντιμετώπιση της πρόκλησης των πλαστικών αποβλήτων στη Μεσόγειο και την υποστήριξη καινοτόμων και κοινωνικά υπεύθυνων δράσεων.  

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.