Επ. Περιβάλλοντος: Σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη τα δεδομένα παρατήρησης της γης από το διάστημα

Τα δεδομένα παρατήρησης της γης μπορούν να προσφέρουν προοπτικές και λύσεις σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένης της αειφόρου ανάπτυξης, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου στο Space Apps Challenge που πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.

Όπως σημείωσε, τα προϊόντα κάλυψης εδάφους περιλαμβάνουν βασικά δεδομένα για ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών μελετών που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και την ανθρώπινη υγεία.
 «Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση / κάλυψη της γης και τις δυνατότητες για τη βέλτιστη χρήση τους είναι ουσιώδεις για την επιλογή, το σχεδιασμό και την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών  σχετικά με τη χρήσης γης για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων για βασικές ανθρώπινες ανάγκες και ευημερία», ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σε σχέση με την παρακολούθηση θαλάσσιων / παράκτιων βιοτόπων ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οι πολεοδόμοι και οι περιβαλλοντικές αρχές χρησιμοποιούν τα Γεω-Πληροφορικά Συστήματα  μαζί με δορυφορικές εικόνες για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα το τοπικό οικοσύστημα.
 Αναφορικά με την ορυκτολογική χαρτογράφηση, σημείωσε ότι η ανίχνευση και η χαρτογράφηση ορυκτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης.
Είπε επίσης ότι για τους αγρότες και τους διαχειριστές της γης, η αύξηση των αποδόσεων και η μείωση του κόστους με ταυτόχρονη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης αποτελεί μια συνεχή πρόκληση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρόσθεσε, πολλοί διαχειριστές εκμεταλλεύσεων αναζητούν νέες τεχνολογίες για να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν πότε και πού να αρδεύσουν, να γονιμοποιήσουν, να καλλιεργήσουν σπόρους κλπ, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από τους δορυφόρους.
Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές ανέφερε ότι μεγάλες καταστροφές μπορεί να καταστήσουν τους υφιστάμενους χάρτες ξεπερασμένους αφού από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν τα όρια των ποταμών, των ακτών και τα χαρακτηριστικά της γης και σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη πηγή πληροφοριών συχνά προέρχεται από τον ουρανό.
 «Επιπλέον η εκμετάλλευση των πολυεθνικών δεδομένων είναι ύψιστης σημασίας για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της έκτασης των καταστροφών από πλημμύρες», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι υψίστης σημασίας είναι και η δορυφορική τηλεπισκόπηση η οποία προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της πυρκαγιάς και τη διαχείριση και την αξιολόγηση των ζημιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:48

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.