Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση, μέσα από τη ψυχαγωγία.

Το φετινό Φεστιβάλ, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια μεγάλη παιχνιδούπολη, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από ό,τι το περσινό και φτάνει τα επίπεδα του αντίστοιχου της Λευκωσίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κύπρου, Κυριάκος Παρπούνας, προσθέτοντας ότι πλέον γίνεται θεσμός και δίνει την ευκαιρία σε όλη την οικογένεια να περάσει μια όμορφη μέρα, ενώ τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ανακύκλωση μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορα παιχνίδια.
 
"Έρχονται τα παιδιά, που είναι οι μεγαλύτεροι πρεσβευτές των μηνυμάτων του περιβάλλοντος και μέσα από το δικό τους ενδιαφέρον, περνούν και οι γονείς από όλα τα περίπτερα για να ενημερωθούν και φυσικά το τελικό ζητούμενο για εμάς είναι να αρχίσουν να ανακυκλώνουν, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα", συμπλήρωσε.
 
Σημείωσε ακόμη πως "καλή η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετρά και αυτό είναι να διαχωρίσουμε τα υλικά μας, να τα βγάλουμε έξω τη σωστή μέρα και με το σωστό τρόπο, για να μπορέσει και η ανακύκλωση να γίνει και να γίνει αποδοτικά".
 
Όπως εξήγησε, διαφορετικό πράγμα είναι η συμμετοχή και διαφορετικό η ποιότητα της συμμετοχής, υποδεικνύοντας ότι "στην Ευρώπη μιλούμε πλέον για διαχείριση πόρων και όχι απορριμμάτων και για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε πραγματικά τους πόρους, πρέπει να μάθουμε την ανακύκλωση σωστά".
 
Το Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού και τα Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης Green Dot Κύπρου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση, είναι ωστόσο ένα μικρό βήμα στην προσπάθεια της Κύπρου για να φτάσει τους υψηλούς στόχους της ΕΕ για την ανακύκλωση, καθώς η ανακύκλωση γίνεται καθαρά σε εθελοντική βάση από τους ίδιους τους πολίτες.
 
Αυτό που λείπει και πρέπει να μας προβληματίσει, υπέδειξε ο κ. Παρπούνας, είναι ένα δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο για υποχρεωτική ανακύκλωση και εφαρμογή συστημάτων όπως το "Πληρώνω όσο πετώ", κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
"Δεν υπάρχουν οι σωστοί θεσμοί και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα, γιατί δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία 10 χρόνια που ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανακύκλωσης", είπε ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Κύπρου, προσθέτοντας ότι "μας λείπει το δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο για να υποστηρίξουμε τέτοιες δράσεις".
 
Θα πρέπει, συνέχισε, να δούμε τέτοιους θεσμούς να αναπτύσσονται εδώ και στην Κύπρο, για να μπορέσει πραγματικά, μέσα από ένα σύνολο δράσεων, η κοινωνία να σπρώξει τον πολίτη σε αυτές τις νέες συμπεριφορές, "να αλλάξει αυτά που ξέρει και να μάθει αυτά που πρέπει".
 
Κληθείς επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι μέχρι το 2030 το ποσοστό ανακύκλωσης πρέπει, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, να φτάσει μέχρι και το 90% για τα περισσότερα οικιακά απόβλητα, ο Κυριάκος Παρπούνας είπε πως "γίνονται δραματικά υψηλότεροι οι στόχοι της ανακύκλωσης" και πως δεν απομένει πολύς χρόνος, αφού οι ρυθμοί που κινούμαστε είναι αργοί, όπως είπε.
 
" Αν σκεφτούμε ότι εδώ και 10 χρόνια δεν καταφέραμε να φτιάξουμε το δευτερογενές θεσμικό πλαίσιο, σε 13 χρόνια θα πρέπει να πάμε στο φεγγάρι, άρα ουσιαστικά θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά και πολύ γρήγορα", συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:45

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.