Συλλέχθηκαν 1470 κ. σκουπίδια από παραλία και βυθό στη Λάρνακα

Συνολικά 1470 κιλά σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σήμερα από την εκστρατεία καθαρισμού της παραλίας και του βυθού στις περιοχές Ψαρολίμανου και Μακένζη κατά τη διάρκεια της οποίας ανασύρθηκαν από ποδήλατα, ελαστικά αυτοκινήτων μέχρι μεταλλικές καρέκλες.
 
Την εκστρατεία με θέμα «Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα» διοργάνωσαν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), στα πλαίσια του προγράμματος BeMed ‘Plastic Free Entertainment Cruises and Water Sports Activities».
 
Η εκστρατεία, αποτελούμενη από 60 εθελοντές που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, άρχισε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες αργότερα. Συνολικά συγκεντρώθηκαν από το βυθό συνολικά 1470 κιλά απορριμμάτων μεταξύ των οποίων λάστιχα, μπαταρίες, ποδήλατα, ανεμιστήρες, καρέκλες, είδη κουζίνας, τενεκεδάκια και πολλά άλλα αντικείμενα, ενώ από την παραλία συλλέχθηκαν κυρίως μπουκάλια, αποτσίγαρα και πλαστικά καλαμάκια.
 
Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης ευχήθηκε «η σημερινή εκστρατεία καθαρισμού να μην ήταν τόσο παραγωγική, αφού συγκεντρώθηκαν από την παραλία και τον βυθό, πάρα πολλά αντικείμενα. Μεταξύ αυτών ήταν μεταλλικές και πλαστικές καρέκλες, ελαστικά αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μπαταρίες από μηχανές βάρκων, γλάστρες, τραπεζάκια, διάφορα σιδερικά, βαρέλια, γλάστρες ακόμα και τρία ποδήλατα».
 
Ο κ. Ιασωνίδης απηύθυνε έκκληση «στους συμπολίτες μας και όσους χρησιμοποιούν τις παραλίες και τον βυθό της Λάρνακας για καταδύσεις να μην ρυπαίνουν. Είναι ντροπή μας που σήμερα συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα σκουπίδια» είπε και σημείωσε πως «αποτελεί τιμή για τον Δήμο Λάρνακας να υπάρχουν τόσες πολλές σχολές κατάδυσης, οι οποίες βοηθούν στις εκστρατείες καθαρισμού που διοργανώνονται κατά καιρούς».
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε μια περίοδο που δεν υπήρχε τουρισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ.  Ιασωνίδης επανέλαβε ότι «είναι ντροπή μας που σήμερα μαζέψαμε σχεδόν ένα τόνο σκουπίδια από τον βυθό και την παραλία της Λάρνακας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και οι πολίτες καλούνται να μην ρυπαίνουν».
 
Από την πλευρά του ο Βίκτωρ Μαντοβάννη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σημείωσε πως «δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τουρισμό και ένα από τα παράπονα που δεχόμαστε από τους τουρίστες είναι η ακαθαρσία που υπάρχει στο νησί μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί πάρα πολύ εύκολα».
 
Πρόσθεσε ακόμα πως «όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πετούμε σακούλια, πλαστικά, χαρτιά ή αποτσίγαρα ακόμα και έπιπλα στη φύση, στην παραλία και στη θάλασσα».
 
Εξάλλου ο Φίλιππος Δρουσιώτης Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) είπε πως «δυστυχώς ο κορωνοϊός  δεν είναι η μόνη παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουμε, αλλά η κλιματική κρίση ίσως να είναι πιο καταστροφική εάν δεν λάβουμε μέτρα. Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».
 
Πρόσθεσε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού και της παραλίας στη περιοχή Μακένζη με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και τους χρήστες των παραλιών και των θαλασσών ώστε να μην ρυπαίνουν τη θάλασσα και την παραλία και να αποφύγουν τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Το πρόγραμμα BeMed χρηματοδοτείται από το Prince Albert Foundation του Μονακό και χρηματοδοτεί διάφορες οργανώσεις σε διάφορες χώρες της Μεσογείου με απώτερο σκοπό να έχουμε μια καθαρή Μεσόγειο και αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, δηλαδή να έχουμε μια καθαρή Μεσόγειο χωρίς πλαστικά στις θάλασσες και τις παραλίες μας».
 
Οι κύριοι Ιασωνίδης, Μαντοβάννη και Δρουσιώτης ευχαρίστησαν τον Δήμο και την ΕΤΑΠ Λάρνακας και το Υφυπουργείο Τουρισμού για την άψογη συνεργασία και στήριξη τους, τους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό αλλά και στις σχολές κατάδυσης, δηλαδή Viking Divers, Zenobia Diving Centre, Όμιλος Ιππόκαμπος, Dive-In Larnaca, Podvodnyimir, Aquadream, ομάδα Beach Cleaning, AAKLarnaca-NapaSeaCruises, Atlantis Cruises, τα watersports centres Windsurfcity Cyprus, Mckenzie Watersports και K&L Finikoudes Watersports.
 
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες έφεραν προστατευτική μάσκα ενώ τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:42

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.