Εκδήλωση για προστασία των ακτών διοργανώθηκε στον Πρωταρά

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των ακτών διοργάνωσε πρόσφατα το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με την ευκαιρία της Μεσογειακής Μέρας Ακτών (Mediterranean Cοast Day), που τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου, το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία με τον Δήμο Παραλιμνίου, τοποθέτησε την Παρασκευή, ενημερωτική πινακίδα στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά. Συγκεκριμένα, η πινακίδα τοποθετήθηκε μπροστά από την παραλία “Fig Tree” και στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φλέγον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης των παραλιών και των θαλασσών».

Ταυτόχρονα, «μαθητές του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων «Πάνου Ιωάννου» και δύτες από το Scuba Diving Support Center, πραγματοποίησαν καθαρισμό της παραλίας και του βυθού, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα ότι όλοι έχουμε ευθύνη για να διατηρηθεί ο φυσικός μας πλούτος καθαρός».

Σε χαιρετισμό του ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού ανέφερε ότι «η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη λύση του προβλήματος. Μέσω διεθνών προσπαθειών όπως το Εργο μας “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, οι τουριστικές εταιρείες και οι προορισμοί υποστηρίζονται για την εξάλειψη, την καινοτομία, την ανακύκλωση και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν τα πλαστικά, για να συμβάλουν στην επίτευξη κυκλικής οικονομίας στη χρήση πλαστικών και τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά παγκοσμίως».

Εξάλλου η Παναγιώτα Κουτσόφτα, συντονίστρια του Εργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” ανέφερε πως «κάθε λεπτό καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα στα νερά της Μεσογείου και περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά. Οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι τραγικές, με εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και χιλιάδες θαλάσσια ζώα να πεθαίνουν κάθε χρόνο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες δεν έχουν μόνο τραγικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο αφού μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στο πιάτο του, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία».

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης και σ’ αυτήν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από οργανωμένα σύνολα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που σχετίζονται με τον τουρισμό και εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης με τον κορωνοϊό, στην εκδήλωση παρευρέθηκε μικρός αριθμός ατόμων τα οποία έλαβαν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Μεσογειακή Ημέρα Ακτών (Mediterranean Cοast Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου με στόχο την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την προστασία των ακτών μας μεταξύ των υπευθύνων για χάραξη πολιτικής, των ακαδημαϊκών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τους ΜΚΟ, αλλά και των ντόπιων».

Προστίθεται ότι «η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free,” είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης στις παραλιακές περιοχές – ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου – με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία».

Σημειώνεται ότι «το Εργο είναι ακόμη πιο κρίσιμο αυτήν την περίοδο δεδομένου του αυξημένου αριθμού των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα, μιας και τα πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.