Γαλλία: Αποστολή καθαρισμού των ποταμών από τα σκουπίδια

Το νερό φαίνεται όμορφο καθώς λάμπει στο φως του ήλιου, αλλά τι υπάρχει από κάτω είναι μια διαφορετική ιστορία.

Με φιάλες πεπιεσμένου αέρα, στολές και βατραχοπέδιλα, δώδεκα δύτες έχουν αναλάβει μια σημαντική αποστολή: να απομακρύνουν σκουπίδια και όλα τα είδη βαρέων αντικειμένων που ρίχνουν στο ποτάμι οι άνθρωποι.

Για τον σκοπό αυτό, μια οργάνωση εθελοντών πραγματοποιεί περιπολίες.

Ο Σέντρικ Φερέιρα, επαγγελματίας δύτης, δήλωσε στο Euronews: «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι τα πάντα γύρω του μπορούν να καθαριστούν και να προστατευτούν. Αν ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί, η φύση θα βελτιωθεί και η πανίδα και η χλωρίδα θα επιστρέψουν στην πόλη».

Είναι δέκα το πρωί και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταδύσεις. Πολύ σύντομα, τα πρώτα αντικείμενα ανασύρονται από το ποτάμι υπό την επίβλεψη σκαφών.

Ο ανταποκριτής του Εuronews, Γκιγιόμ Πετί, που παρακολουθεί από κοντά την αποστολή, μεταδίδει: «Πυροσβέστες εντόπισαν πρώτοι τα αντικείμενα που πετάχτηκαν και τα σκουπίδια, ώστε να βοηθήσουν τους δύτες να τα βρουν σε βάθη που κυμαίνονται από 7 έως 17 μέτρα. Αυτό το σκάφος είναι εδώ για να τους βοηθήσει να ανασύρουν τα βαρύτερα αντικείμενα από το νερό».

Σε μεγάλο βάθος, οι δύτες βρήκαν ένα βουνό από τουλάχιστον 20 ποδήλατα. Αλλά σε ορισμένα σημεία, οι συνθήκες είναι τέτοιες που δυσχεραίνουν τη δουλειά τους, όπως εξήγησε αυτός ο πυροσβέστης: «Σε αυτό το σημείο, περίπου είκοσι ποδήλατα βρίσκονται σε βάθος μεταξύ 5 και 9 μέτρων, αλλά υπάρχει αρκετά ισχυρό ρεύμα και σχεδόν μηδενική ορατότητα».

Καθώς περνούν οι ώρες, βγαίνουν στην επιφάνεια σκούτερ, κάδοι σκουπιδιών, οδικές πινακίδες, έπιπλα, όλα όσα μολύνουν τις πλωτές οδούς μας που τελικά καταλήγουν στη Μεσόγειο.

Ένας κάτοικος της Λυών σημείωσε: «Είναι κρίμα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ρίχνουν ηλεκτρικά σκούτερ και καροτσάκια στο ποτάμι, δείχνει τεράστια έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Λιονέλ Ραρντ, τον ιδρυτή της οργάνωσης «Odysseus 3.1», χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη: «Οι ποταμοί μοιάζουν με φλέβες που οδηγούν στη θάλασσα και η Λυών είναι μια πόλη νερού. Έχουμε ένα ποτάμι, τον Ροδανό, τον δεύτερο παραπόταμο της Μεσογείου μετά τον Νείλο. Αυτά τα ποτάμια είναι υπέροχα και πρέπει εμείς να τα προστατεύσουμε. Όσο οι άνθρωποι πετάνε πράγματα, θα υπάρχουν άντρες και γυναίκες σαν εμάς που θα τα συλλέγουν, με την ελπίδα ότι τα παιδιά τους κάποια μέρα θα μπουν στην ομάδα μας».

Όπως πολλά άλλα ποτάμια, ο Ροδανός έχει γεμίσει από πλαστικό. Όταν διασπάται το πλαστικό, τα συστατικά του είναι επιβλαβή για τα ψάρια και ευνοούν τα βακτήρια και τους ιούς.

Το 80% των απορριμμάτων στη θάλασσα προέρχεται από τη στεριά και περνά μέσα από τα ποτάμια μας.

Είναι μια κρυφή, μερικές φορές αόρατη πραγματικότητα, η οποία τελικά θα εμφανιστεί.

 

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:20

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.