Συμπεράσματα για τον τομέα της ενέργειας ενέκρινε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ εξέδωσε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με την αντίδραση στην πανδημία COVID-19 στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Συμβούλιο εκφράζει την εκτίμησή του προς το προσωπικό που εργάζεται στον ενεργειακό τομέα για τις προσηλωμένες και αποτελεσματικές του προσπάθειες να εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος κατά την πανδημία COVID-19.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τον καίριο ρόλο του ενεργειακού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ και σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να γίνει πιο πράσινη, πιο κυκλική και περισσότερο ψηφιακή, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Ο απαραίτητος οικονομικός μετασχηματισμός για βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα, με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την τόνωση των οικονομιών των κρατών μελών. Θα μειώσει επίσης σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα προωθήσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ανάπτυξη και τη διάδοση ασφαλών και βιώσιμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατά οικονομικά αποδοτικό τρόπο, με παράλληλο σεβασμό του δικαιώματος του κράτους μέλους να επιλέγει το ενεργειακό του μείγμα και τις κατάλληλες τεχνολογίες", αναφέρουν.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει περαιτέρω ότι είναι αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες "για την υποστήριξη ενός ισχυρού σχεδίου ανάκαμψης, προς ένα οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο, ανταγωνιστικό, ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα".

Το Συμβούλιο θεωρεί σημαντικό, υπό τις παρούσες συνθήκες, "να εξορθολογιστούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί η στήριξη των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την ενεργειακή μετάβαση".

Σημειώνει επίσης την ανάγκη "να δοθούν περισσότερα κίνητρα για μελλοντικές επενδύσεις με στόχο την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης της ενωσιακής αγοράς εκπομπών, με παράλληλη ανάπτυξη ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής κατά τρόπο συμβατό με τον ΠΟΕ".

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συνεχίσει τις εργασίες της, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, για πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχετικού επενδυτικού σχεδίου, όπως το κύμα ανακαίνισης κτιρίων, η στρατηγική της ΕΕ για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος, η στρατηγική για την υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (ΔΕΔ-Ε) και ο μηχανισμός χρηματοδότησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης και έναν χάρτη πορείας για το υδρογόνο, με έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.