facebook-icon twitter-icon rss-icon haberler

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΥΡΩΠΗ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
    • EU4U
  • ΤΟ ΡΙΚ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
  • ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΙΚ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
%PM, %19 %665 %2020 %16:%Νοε

Πληρωμή μισθών, συντάξεων και 13ου στο Δημοσιο Τομέα στις 22 και 29 Δεκεμβρίου

Πληρωμή μισθών, συντάξεων και 13ου στο Δημοσιο Τομέα στις 22 και 29 Δεκεμβρίου

Οι μισθοί και οι συντάξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, των κρατικών υπαλλήλων και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού του μηνός Δεκεμβρίου 2020 θα καταβληθούν στις 22.12.2020 και οι αντίστοιχοι 13οι μισθοί/ συντάξεις στις 29.12.2020, μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο ΓΤΠ, οι μισθοί και οι συντάξεις θα εμβασθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κατά τη διάρκεια του 24ώρου των πιο πάνω ημερομηνιών σύμφωνα με τα τραπεζικά πρωτόκολλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...
%PM, %19 %631 %2020 %16:%Νοε

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται

ΔΝΤ: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται

H παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του κορονοϊού, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής σε χώρες με νέα έξαρση των κρουσμάτων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη G20, ενόψει της διαδικτυακής συνόδου της αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανομοιόμορφη και προειδοποιεί ότι η κρίση θα αφήσει πιθανότατα βαθιά, άνισα σημάδια.

Σε ξεχωριστή ανάρτησή της στο μπλογκ του ΔΝΤ, η γενική διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαιρέτισε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και έχει οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η πορεία της οικονομίας στο μέλλον παραμένει «δύσκολη και επιρρεπής σε πισωγυρίσματα».

Το ΔΝΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 4,4% και ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψή της 5,2% το 2021, αλλά σημείωσε ότι έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές για πολλές αναδυόμενες αγορές. Η Γκεοργκίεβα είπε ότι τα στοιχεία μετά την πρόβλεψη αυτή επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν ισχυρότερη της αναμενόμενης οικονομική δραστηριότητα στο τρίτο τρίμηνο, αλλά πρόσθεσε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους κλάδους έντασης επαφών δείχνουν μία επιβράδυνση της δυναμικής στις οικονομίες όπου σημειώνεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Αν και οι δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 12 τρισ. δολαρίων, και οι νομισματικές πολιτικές απέτρεψαν τα χειρότερα, η φτώχεια και η ανισότητα αυξάνονται και χρειάζεται περισσότερη στήριξη, τονίζει το ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες της G20 να δράσουν γρήγορα και ενιαία για να προσφέρουν συνεχή στήριξη και να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι καμία ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν έχει νικηθεί παντού η πανδημία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε επίσης τους ηγέτες της G20 να δεσμευτούν για την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και για αυξήσεις στις τιμές του άνθρακα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ και να δημιουργηθούν περίπου 12 εκατ. θέσεις εργασίας σε μία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...
%PM, %19 %548 %2020 %14:%Νοε

Στην Κύπρο η αρνητική πρωτιά στην ανάκτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Στην Κύπρο η αρνητική πρωτιά στην ανάκτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την περίοδο ανάκτησης ενός οικιστικού δανείου, καθώς και στην κατηγορία άλλων καταναλωτικών δανείων, παρουσιάζει η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).
 
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΤ για τα εθνικά πλαίσια ανάκτησης δανείων, στον τομέα των οικιστικών ακινήτων το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται υπερδιπλάσιο χρόνο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα η ανάκτηση της εξασφάλισης χρειάζεται 6,4 χρόνια (σε ένα απλό μέσο όρο) σε σύγκριση με 3,1 που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αντίστοιχα το ποσοστό της καθαρής αξίας της ανάκτησης της Κύπρου είναι το τέταρτο χαμηλότερο στην ΕΕ και ανέρχεται στο 28,2% της αξίας του δανείου, έναντι 43,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
 
“Η υψηλότερη περίοδος ανάκτησης οδηγεί σε χαμηλότερο ποσοστό ανάκτησης αντανακλώντας τις φτωχές διαδικασίες εφαρμογής/αφερεγγυότητας», σχολιάζει η ΕΑΤ.
 
Βάσει των στοιχείων της ΕΑΤ, η περίοδος ανάκτησης ενός δανείου, καθορίζεται ως ο χρόνος από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας μέχρι την πλήρη ανάκτηση. Το καθαρό ποσό ανάκτησης αποτελεί το ποσό ανάκτησης αφού αφαιρεθούν όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάκτησης, ενώ το ποσό το δανείου είναι το ονομαστικό υπόλοιπο του δανείου όταν κηρύχθηκε ως μη εξυπηρετούμενο.
 
Αναφορικά με την περίοδο ανάκτησης ενός δανείου που σχετίζεται με εμπορικά ακίνητα (CRE), η Κύπρος χρειάζεται 2,1 χρόνια κατά μέσο όρο για να ανακτήσει ένα δάνειο της κατηγορίας αυτής, σε σύγκριση με  4,1 χρόνια που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Το καθαρό ποσοστό ανάκτησης ανέρχεται σε 23,3% κατά μέσο όρο, έναντι 38,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
             
Σε ό,τι αφορά την περίοδο ανάκτησης ενός δανείου που σχετίζεται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), η περίοδος για την Κύπρο ανέρχεται σε 4,1 χρόνια έναντι 3,3 χρόνια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την Κύπρο να παρουσιάζει την πέμπτη χειρότερη επίδοση μετά την μετά την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και την Τσεχία. Η σχετικά μεγάλη περίοδος ανάκτησης στα δάνεια που σχετίζονται με ΜΜΕ στην Κύπρο ενδεχομένως να οφείλεται και στο πολλά δάνεια επαγγελματικής στέγης έχουν ως εξασφάλιση κύρια κατοικία. Παράλληλα, το καθαρό ποσοστό ανάκτησης ενός δανείου ΜΕΕ στην Κύπρο ανέρχεται σε 23,7% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται σε 31,5%.
 
Βελτιωμένη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τον χρόνο ανάκτησης σε περίπτωση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, καταδεικνύοντας την ευκολότερη διαδικασία που διέπει τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεί της ΕΤΑ, χρειάζεται  2,2 χρόνια, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται σε 3,4 έτη.
 
Αναφορικά με τον χρόνο ανάκτησης δανείων που σχετίζονται με πιστωτικές κάρτες, η περίοδος ανάκτησης για την Κύπρο ανέρχεται στα 3,3 χρόνια κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 2,3 χρόνια που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.
 
Πολύ υψηλή είναι η περίοδος ανάκτησης δανείων για καταναλωτικά δάνεια, με την Κύπρο να κρατεί την «πρωτιά» στην περίοδο εκποίησης με 7,1 χρόνια κατά μέσο όρο, έναντι 3,7 ετών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο σταθμισμένος μέσος όρος σε αυτή την περίπτωση είναι τα τέσσερα χρόνια για την Κύπρο σε σύγκριση με 3,7 χρόνια για την ΕΕ. Αντίθετα, όμως, το καθαρό ποσοστό ανάκτησης ανέρχεται στο 50% των δανείων αυτών, πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται σε 32,9%.
 
Νομικό κόστος
 
Στα στοιχεία της ΕΑΤ περιλαμβάνεται και κατάταξη όσον αφορά το νομικό κόστος ανάκτησης, που είναι τα δικαστικά έξοδα διαιρούμενα από το ονομαστικό κόστος του δανείου όταν αυτό κηρύχθηκε ως ΜΕΔ.

Για τις ΜΜΕ το δικαστικό κόστος στην Κύπρο ανέρχεται σε 3,5% (ένατο ψηλότερο στην ΕΕ) το ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για τα εταιρικά δάνεια υποχωρεί στο 0,6%, έναντι 1,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στην περίπτωση των οικιστικών ακινήτων το νομικό κόστος στην Κύπρο ανέρχεται στο 2,2% έναντι του 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για τα εμπορικά ακίνητα το κόστος αντιστοιχεί στο 1,5% έναντι 1,6% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στην περίπτωση ανάκτησης ορίων πιστωτικών καρτών, το κόστος ανεβαίνει στο 6,6% έναντι 5,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για άλλα καταναλωτικά δάνεια το νομικό κόστος ανέρχεται σε 4,1% έναντι 6,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πάντως η ΕΑΤ σημειώνει ότι τα εθνικά πλαίσια εφαρμογής δανειακών συμβάσεων ποικίλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα σε ό,τι τα πλαίσια εφαρμογής που διατίθενται στους πιστωτές, το εύρος και συνέπεια της εφαρμογής των κανόνων και την αποτελεσματικότητα των δικαστικών συστημάτων.
 
Σημειώνεται ότι για σκοπούς καταρτισμού της έκθεσης, η ΕΑΤ συνέλεξε στοιχεία από τις συμμετέχουσες τράπεζες μέχρι και το 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...
%PM, %19 %547 %2020 %14:%Νοε

Ζημιές σημειώνει την Πέμπτη το ΧΑΚ

Ζημιές σημειώνει την Πέμπτη το ΧΑΚ

Ζημιές σημειώνει στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
 
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ, στις 13:10, παρουσίαζε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,46%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 47,31 μονάδες.
 
 Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 27,97 μονάδες, καταγράφοντας επίσης μικρές απώλειας σε ποσοστό 0,46%. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €23.593,54.
 
Όσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, πτώση σε ποσοστό 1,10% καταγράφει ο δείκτης της Κύριας Αγοράς, ενώ κέρδη καταγράφουν  ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,78% και των Ξενοδοχείων 0,55%, ενώ χωρίς μεταβολή τυγχάνει διαπραγμάτευσης ο δείκτης των Επενδυτικών.
 
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με όγκο συναλλαγών €9.583,80  (πτώση 3,75%), της Logicom με €3.964,24 (άνοδος 4,67%), της Petrolina (Holdings) με €2.253,90 (άνοδος 1,17%), της ΚΕΟ με €1.785,00 (άνοδος 1,71%) και της Ελληνικής Τράπεζας €1.752,00 (πτώση 2,01%).
 
Από τις μετοχές που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, 6 κινείται ανοδικά, 2 πτωτικά και 2 αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανέρχεται μόνο στις 37.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Δεύτερη πρόσκληση και επέκταση μέχρι 31/3 για το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού
    Δεύτερη πρόσκληση και επέκταση μέχρι 31/3 για το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού

    Για την συμμετοχή πρόσθετων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τουριστικών καταλυμάτων το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει 2η πρόσκληση  συμμετοχής στο «Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού», η διάρκεια του οποίου επεκτάθηκε μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.
     
    Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν σχετική δήλωση συμμετοχής, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού www.tourism.gov.cy  (στήλη Ανακοινώσεις).
     
    Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμμετοχής στο Σχέδιο  είναι η Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 11.00 π.μ προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση ενώ αναφέρεται ακόμα ότι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση συμμετοχής τους εμπρόθεσμα, δεδομένου ότι δεν θα γίνονται αποδεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις.
     
    Οι πρόσθετες επιχειρήσεις που θα εγκριθούν,  θα μπορούν να  ενταχθούν  στο Σχέδιο από την 1.2.2021, το οποίο εννοείται ότι θα λειτουργήσει, υπό την προϋπόθεση της άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, αναφέρεται τέλος.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %572 %2021 %14:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΠΟΙΚ: "Η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση για επιστροφή στην ανάπτυξη"
    ΥΠΟΙΚ: "Η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση για επιστροφή στην ανάπτυξη"

    Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, μπορεί πλέον η Κύπρος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και να προχωρήσει μπροστά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

    Συντάχθηκε στις %AM, %22 %261 %2021 %07:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο ΥΠΟΙΚ χαιρέτισε την ψήφιση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι μας περιμένει πολλή δουλειά
    Ο ΥΠΟΙΚ χαιρέτισε την ψήφιση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι μας περιμένει πολλή δουλειά

    Την ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους από την Βουλή χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ευχαριστώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον υπερψήφισαν και λέγοντας ότι με την εξέλιξη αυτή έτσι αποφεύγονται εθνικοί κίνδυνοι. Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό που έχει δει ποτέ το κράτος.

    Σε δήλωσή του στη Βουλή, είπε "θέλω να χαιρετίσω την ψήφιση του προϋπολογισμού και να ευχαριστήσω τα κόμματα, τα οποία παρόλο που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του κράτους, θέλω να ευχαριστήσω την ΕΔΕΚ, την Συμμαχία Πολιτών, το ΕΛΑΜ, την Αλληλεγγύη, την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, κόμματα τα οποία είναι στην αντιπολίτευση αλλά με την ψήφιση του προϋπολογισμού οδηγούν στην αποφυγή στο να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, στην αποφυγή για εθνικούς κινδύνους".

    Σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι και συνεκτικός και ισορροπημένος,  είπε ότι "έχει λάβει υπόψη του όχι μόνο πολιτικές των κομμάτων που προανέφερα, αλλά ευρύτερες πολιτικές αξίωσης, ευρύτερα πολιτικά αιτήματα".

    Δεν είναι, συνέχισε, ένας προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερος, "όπως ισχυρίζονται κάποιοι,  αντίθετα είναι ο πιο κοινωνικός που έχει δει ποτέ αυτό το κράτος. Είναι ο προϋπολογισμός με τις περισσότερες δαπάνες στον τομέα της υγείας, είναι ο προϋπολογισμός με τις περισσότερες κοινωνικές δαπάνες, που μεθοδεύει και τροχιοδρομεί νέες κοινωνικές και άλλες φιλικές προς τον πολίτη πολιτικές και που έμπρακτα στηρίζει την ώρα της κρίσης, την ώρα της ανάγκης, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ασθενή, τις ευάλωτες ομάδες".

    Χωρίς τον προϋπολογισμό, συνέχισε, "θα οδηγούμασταν σίγουρα σε περιπέτειες. Είμαστε σε περιπέτειες λόγω της οικονομικής κρίσης, τώρα όμως έχουμε ένα μεγάλο όπλο να μπορούμε με καθαρό μυαλό και να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, και να την διαχειριστούμε καλύτερα από άλλες χώρες όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα παρά τα προβλήματα τα οποία βλέπουμε καθημερινά γύρω μας αλλά και να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο δρόμο της ανάκαμψης".

    "Θέλω ξανά να εκφράσω την ικανοποίηση μου, μας περιμένει πολλή δουλειά για να ξεπεράσουμε την κρίση, χρειάζεται λιγότερο τοξικό περιβάλλον και περισσότερη ομοψυχία, περισσότερη συναίνεση και  αίσθημα ευθύνης από όλους μας για τον τόπο", κατέληξε ο Υπουργός.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %825 %2021 %20:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ψηφίστηκε σε νόμο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021
    Ψηφίστηκε σε νόμο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021

    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του 2021, με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον αφού προηγουμένως ενέκρινε τροπολογίες που αφορούν σε δεσμεύσεις και αποκοπές κονδυλίων.
     
    Υπέρ ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ,  ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ  και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

    Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι  7 βουλευτές του ΔΗΚΟ,  οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.
     
    Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).
                
    Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.
     
    Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

    Μετά τις τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων διακόπηκε η συνεδρία για 5λεπτο διάλειμμα που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

    Στην αίθουσα που συνεδρίασε η Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
     
    Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %796 %2021 %20:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επανήρχισε μετά την προσωρινή διακοπή λόγω σεισμού η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής
    Επανήρχισε μετά την προσωρινή διακοπή λόγω σεισμού η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής

    Διεκόπη για περίπου 10 λεπτά η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής λόγω της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κύπρο.

    Στο βήμα την ώρα του σεισμού βρισκόταν η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου, η οποία με την επανέναρξη της συνεδρίας πήρε το λόγο για να ολοκληρώσει την τοποθέτηση της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου συνέστησε ψυχραιμία και διέκοψε τη συνεδρία προκειμένου τα μέλη του Κοινοβουλίου και οι υπηρεσίες της Βουλής να επανέλθουν μετά τον αιφνιδιασμό.

    Με την επανέρξη της συνεδρίας ο κ. Αδάμου είπε οτι ο σεισμός ήταν 5,3 βαθμούς στην κλίμακα Ριχτερ.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %664 %2021 %16:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Άρχισε η Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021
    Άρχισε η Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021

    Άρχισε η 16η συνεδρία, της 5ης Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής για να ψηφίσει τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό του 2021, που καταψήφισε την 17η Δεκεμβρίου. Μετά από διεργασίες που άρχισαν αμέσως μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού, κυρίως με επίκεντρο την ΕΔΕΚ για να εξασφαλιστούν οι θετικές ψήφοι των βουλευτών της, διεφάνη ότι η στήριξη της Αλληλεγγύης, που υπερψήφισε τον καταψηφισθέντα Προϋπολογισμό, δεν ήταν δεδομένη. Ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι η Αλληλεγγύη έλαβε απόφαση ότι θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό υπό διαμαρτυρία. Η ΕΔΕΚ αποφάσισε ότι θα υπερψηφίσει χθες βράδυ.

    Στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που αναγνώσθηκε από την Πρόεδρο της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρεται ότι ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός, προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

    Σημειώνεται ότι, μετά τις τροποποιήσεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα μετά την καταψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού για το έτος 2021, ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

    Παρόλο ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι έχει περιλάβει στον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό τις πλείστες τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν επί του καταψηφισθέντος Προϋπολογισμού, κατατέθηκαν περί τις 35 τροπολογίες που θα τεθούν σε ψηφοφορία πριν τεθεί προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός.
     
    Βάσει των δηλώσεων των κομμάτων ΔΗΣΥ,  ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό και καταψηφίζουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %648 %2021 %16:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μειώση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο δεκάμηνο 2020
    Μειώση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο δεκάμηνο 2020

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 359,4 χιλιάδες τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, την Πέμπτη.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση «Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (κατά εμπόρευμα και χώρα)» για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (από κράτη μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες) ήταν €6.239,5 εκ. σε σύγκριση με €6.849,6 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019, σημειώνοντας μείωση 8,9%.

    Παράλληλα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών (σε κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες) για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020 ήταν €2.400,9 εκ. σε σύγκριση με €2.651,6 εκ. για την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 9,5%.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν €3.838,6 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020 σε σύγκριση με €4.198,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η κύρια πηγή προμήθειας αγαθών προς την Κύπρο με μερίδιο €3.645,8 εκ. επί των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €687,9 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020. Οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ήταν €1.905,8 εκ.

    Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε €811,5 εκ., ενώ οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €239,1 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020. Οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ήταν €1.350,3 εκ.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %577 %2021 %14:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εurostat: στο 97,3% το χρέος προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 3ο τρίμηνο του 2020 - 119,5% στην Κύπρο
    Εurostat: στο 97,3% το χρέος προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 3ο τρίμηνο του 2020 - 119,5% στην Κύπρο

    Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ανήλθε στο 97,3%, σε σύγκριση με το 95,0% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, στη δε ΕΕ, ο λόγος αυξήθηκε από 87,7% σε 89,8% , σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συντάχθηκε στις %PM, %21 %538 %2021 %13:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Προς ψήφιση σήμερα ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός για το 2021
    Προς ψήφιση σήμερα ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός για το 2021

    Συνέρχεται σήμερα στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποία θα τεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, μετά την καταψήφισή του από το Σώμα στις 17 Δεκεμβρίου.

    Συντάχθηκε στις %AM, %21 %280 %2021 %07:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Προς ψήφιση 35 τροπολογίες επί του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού
    Προς ψήφιση 35 τροπολογίες επί του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού

    Γύρω στις 35 τροπολογίες επί του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, τίθενται την Πέμπτη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Συντάχθηκε στις %PM, %20 %819 %2021 %20:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στους 60 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται το Σάββατο στο ΓΝ Αμμοχώστου
    Συντάχθηκε στις %AM, %23 %403 %2021 %10:%Ιαν σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Τσαβούσογλου: Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη
    Συντάχθηκε στις %AM, %23 %401 %2021 %10:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Σύμβουλοι της Μέρκελ: Η αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορονοϊό δεν είναι καθόλου αποτελεσματική
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %816 %2021 %20:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Ένα θάνατο και 122 νέα κρούσματα Covid-19 ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %770 %2021 %19:%Ιαν σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ελλάδα: Παρατείνεται για μία εβδομάδα το lockdown
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %747 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΛΛΑΔΑ
  • Στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ το Κυπριακό λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %744 %2021 %18:%Ιαν σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το Βέλγιο θα απαγορεύσει τα μη απαραίτητα ταξίδια ως την 1η Μαρτίου
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %744 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Ρώσοι και Αμερικανοί φαίνεται να κινούνται προς μια παράταση της συνθήκης New START
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %719 %2021 %18:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Ελλάδα: 585 νέα κρούσματα, 288 διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %711 %2021 %18:%Ιαν σε ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μισέλ: ο Πρόεδρος ζήτησε διατήρηση της αποκλιμάκωσης
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %708 %2021 %17:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Δύο υπό δημιουργία νέα κόμματα στην Τουρκία από τις τάξεις του CHP
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %707 %2021 %17:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %673 %2021 %17:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
  • Στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης της αρχαίας Πάφου το ανάκτορο, κατέδειξαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %635 %2021 %16:%Ιαν σε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη στην ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %597 %2021 %15:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Σύσκεψη με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα θα έχει τη Δευτέρα ο ΠτΔ
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %587 %2021 %15:%Ιαν σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με τον Γερμανό πρέσβη
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %585 %2021 %15:%Ιαν σε ΕΛΛΑΔΑ
  • Δεύτερη πρόσκληση και επέκταση μέχρι 31/3 για το Έκτακτο Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %572 %2021 %14:%Ιαν σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Με συνεισφορές των πολιτών προσδοκεί στην επιβίωση του ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κύπρου
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %551 %2021 %14:%Ιαν σε ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
  • Tηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %545 %2021 %14:%Ιαν σε ΕΥΡΩΠΗ
  • Τσαβούσογλου-Στόλτεμπεργκ συζήτησαν για μηχανισμό αποφυγής ατυχημάτων στην Α. Μεσόγειο
    Συντάχθηκε στις %PM, %22 %526 %2021 %13:%Ιαν σε ΔΙΕΘΝΗ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

ReThink ReCycle

Εξάσκηση δικαιώματος προστασίας δεδομένων φυσικών προσώπων

Exercising a right related to the protection of data of natural persons

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΙΚNEWS
Τηλέφωνα: 22862010, 22862012
Φαξ: 22312720
E-mail: [email protected]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΡΧΕΙΟ

« November 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
logo-bottom

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.

Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ
  • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ
  • MEDITERRANEAN MEMORY
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
ΡΙΚ INTRANET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+357 22862000
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Τ.Θ. 24824
1397 Λευκωσία, Κύπρος
[email protected]

Εισηγήσεις-Παράπονα-Σχόλια

  facebook-icon twitter-icon rss-icon